Merhaba ,
Fikirlerin bizim için önemli. Sana daha iyi hizmet verebilmemiz için aşağıdaki formu doldurabilirsin.
Diyetisyen Ecem Tuğba Özkan Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur. Lisans eğitiminde bitirme tezini ‘Hemodiyaliz Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi’ konusu üzerinde, detaylı seminer sunumunu ise ‘Resveratrol‘ üzerinde yapmıştır.
Üniversite eğitimi süresince Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Çocuk Hastanesi’nde zorunlu stajlarını yapmıştır. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hastanesi mutfağında da kurum beslenmesi üzerine stajını tamamlamıştır.
Diyetisyen Ecem Tuğba Özkan İstanbul Alerji ailesine Eylül 2019’da katılmıştır. İstanbul Alerji’de çocuk ve yetişkin bireylerde besin alerjileri başta olmak üzere obezite, zayıflık, kilo kontrol yönetimi, ketojenik beslenme, diyabet, hipertansiyon gibi konularda sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir.
Ayrıca İstanbul Alerji’de online ve yüzyüze danışan görmeye devam etmektedir
Buğday alerjisi bağışıklık sisteminin buğdayın içinde bulunan proteinleri bir tehdit olarak algılamasıyla ortaya çıkan bir durumdur.
Yumurta alerjisi, bağışıklık sisteminin yumurta içerisindeki proteinleri vücuda zararlı olarak algılayarak aşırı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar.
Süt alerjisi, bağışıklık sisteminin sütteki proteini bir tehdit olarak algılayıp vücudun anormal bir reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür.
Patates alerjileri nadirdir ancak hem yetişkinleri, hem de çocukları etkileyebilir. Bağışıklık sisteminin patatesteki proteinleri zararlı madde gibi algılandığında ortaya çıkar.
Ayıklanıp yıkanmış olan pirinçleri 2 bardak suda haşlayın. Ayrı bir kasede 1 bardak su ve buğday ununu karıştırın. Sonrasında bu karışımı pirinçlerin içerisine ilave edin.
Havuca alerjiniz varsa, alerjiniz olabilecek başka yiyecek ve bitkiler de vardır. Bu, çapraz reaktivite olarak bilinir.
Alerjilerin yalnızca küçük bir kısmı gıda alerjisidir ve maya alerjisi, gıda alerjilerinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturur.
Sıklıkla mide ekşimesi, karın ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, ishal, karın şişliği, baş ağrısı, ciltte egzama ve ürtiker, kronik yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.
Yiyecek tercihleri yaşamın erken döneminde gelişir, bu nedenle tamamlayıcı beslenmeye başlandığı andan itibaren çocuğunuza çeşitlilik sunun.
Rotavirüs tüm dünyada görülen en sık ishal etkenidir. Enfeksiyon genellikle ateş ve kusma ile başlar ve ishal ile devam eder. Rota virüs aşısı ağız yoluyla yutularak uygulanan bir aşıdır.
Belirtiler genellikle halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı, egzersiz intoleransı, iştah azalması, pika, solukluk ve huzursuz bacak sendromu şeklinde ortaya çıkar.
Lateks alerjisi, kauçuk ağacının (Hevea brasiliensis) özünden gelen bir madde olan doğal kauçuk lateksine karşı bir reaksiyondur.
Alerjisi olan kişilerde migren atağı olasılığı ve sıklığı daha yüksektir. Alerjilerin migren atağını nasıl tetiklediğini tam olarak bilinmemektedir.
Fazla kilo ve obezite; genetik, davranışsal ve çevresel faktörler arasındaki karmaşık bir dizi etkileşimin sonucudur. Açlık veya düşük kalorili diyetler hızlı kilo kaybına neden olabilir.
Ketojenik diyet çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağ ile değiştirmeyi içerir.
Vücudu ve zihni canlandırmaya, uyanık ve güne hazır olmaya yardımcı olan kafein sağlar. Kahve alerjisi olan kişiler, kahve çekirdeğine maruz kaldıklarında tepki gösterirler.
Kendi bedenine göre doğru kiloda olan çocuklar, daha zinde, daha sağlıklı, daha iyi öğrenebilen ve daha özgüvenli olur.
Çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir.
Brokoli alerjisinin belirtileri genellikle, brokoli gibi bitkilerde bulunabilen doğal bir kimyasal olan salisilatlara duyarlı olduğunuz anlamına gelir.
Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir durumlarda, mayonezdeki diğer bileşenler alerjik reaksiyona neden olabilir. Yumurta alerjileri çoğunlukla çocukları etkilemektedir.
Hindistan cevizi alerjisi genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve gıda alerjisi testleri yapıldıktan sonra bir alerji uzmanı tarafından teşhis edilir.
Histamin; bazofillerde, mast hücrelerinde ve ayrıca mide enterokromafin hücrelerinde, lenf düğümlerinde ve timusta yüksek konsantrasyonlarda sentezlenir ve depolanır.
Kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerji, kişinin hayatı boyunca herhangi bir zamanda gelişebilir, ancak genellikle yetişkinlikte ortaya çıkma eğilimindedir.
Nadir de olsa karpuz alerjisi görülebilen bir besin alerjisi türüdür. Karpuz, yazın en lezzetli ikramlarından biri olarak kabul edilir.
Patlıcan ülkemizde yaygın olarak tüketilen sebzelerden biridir. Çok sık rastlanmasa da nadir durumlarda bir kişi patlıcana toleranssız olabilir.
Çay alerjileri çok sık duyulmamış olsa da nadirdir. Daha yaygın olarak, insanlar çaya karşı bir hassasiyet veya intolerans yaşarlar.
Çilek Fra a 1 alerjeni, özellikle elma, şeftali ve çilek gibi Rosacea meyvelerinin gıda alerjileri, genellikle huş ağacı poleni ile çapraz reaksiyona girer.
Oral alerji sendromu (OAS), bağışıklık sisteminizin yiyeceklerinizde alerjiniz olan polen ve benzeri proteinleri algılamasıdır.
Çocukları yiyeceklerle ödüllendirmekten kaçının. Bazı ebeveynler çocuklarını yiyeceklerle ödüllendirerek çocukların obez olmasında katkıda bulunurlar.
Besin alerjisinde reaksiyonlardan kaçınmak, o yiyeceği her satın aldığınızda içerik etiketini okumak anlamına gelir. Malzemeler ve üretim süreçlerinde uyarı yapılmadan değişiklikler olabilir.
"Bebeğim ek gıdayı asla yemiyor, dokunmuyor, yemeği önüne koyduğumda itiyor, asla ağzına götürmüyor." benzer söylemler en sık karşılaştığım sorunlardan.
Bebeğiniz aylık beklenen ağırlık kazanımına ulaşıyor boyu uzuyorsa, kilosu ilk 6 ayda haftada ortalama 150-200 gram artıyorsa beslenip beslenmediğinden endişe duymanıza gerek yoktur.
İlk kez verilecek besinler bebek açken, tek öğün olarak başlanmalıdır. Her yeni başlanacak besin tek tek başlanmalı, ilk olarak dudağa değdirilip 30 dakika beklenmeli.
12 aylıktan küçük bebeklere meyve sularının rutin olarak verilmesini önermemektedir. Meyve suyu tüketimi bu yaş grubundaki bebeklere taze meyve tüketiminden daha yararlı bir içerik sağlamaz.
Alerjik bebeklerde 4. ay sonrası, alerjik olmayan bebeklerde ise 6. ay sonrası tamamlayıcı beslenmeye başlanmalıdır. İlk tercih edilecek besinler üç gün kuralı ile denenmelidir.
Tercih edilebilecek mamalar ileri derece hidrolize mamalar, aminoasit bazlı mamalar ve soya bazlı mamalar olarak üç farklı grup mamalardır.
Besin alerjileri, günlük beslenmeyi etkileyen büyük bir faktördür. Son araştırmalar, besin alerjisi olan çocukların diğer çocuklardan daha küçük olduğunu göstermiştir.
IgE besin alerjisi (bağırsak belirtili alerji) bebeklerde çoğunlukla mide ve bağırsakları etkiler. Belirtiler genellikle şüpheli besin tüketiminde 2–24 saat içerisinde ortaya çıkar.
Bu meyveler, en sık alerjiye neden olan meyvelerdendir. Şeftali alerjisi iki şekilde ortaya çıkabilir; ya gerçek bir gıda alerjisidir ya da huş ağacı poleni alerjisinden gelişir.
Avokado alerjisinin belirtilerinden bazıları şunlardır; Dudakların şişmesi, hapşırma, Kaşınan gözler, Kusma dahil mide rahatsızlığı yapabilir.
Belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte tipik belirtileri şunlardır. Çikolata alerjiniz, ister intoleransınız olsun, çikolatalı gıdalardan kaçınmalısınız.
Muz alerjileri nispeten nadirdir ve en yaygın besin alerjileri arasında yer almaz.
Buğday alerjisi, en yaygın çocukluk dönemi besin alerjilerinden biridir. Ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
İlk kez verilecek besinler bebek açken, tek öğün olarak başlanmalıdır.
Besin alerjisi; bağışıklık sisteminin bazı besinlere karşı anormal tepki göstermesiyle ortaya çıkan ve tekrarlanabilir bir yanıttır.
Bebeko.com.tr, anne adayları, anneler ve babaları, onlarla iletişime geçmek isteyen marka ve firmaları tek bir çatı altında birleştiriyor. Marka ve firmaları en doğru hedef kitleye, anne, anne adaylarını ve babaları da en doğru ürün ve hizmete kavuşturuyor. Böylelikle hem ebeveynler hem de marka ve firmaların ihtiyaçlarını en kısa sürede ve en doğru şekilde karşılıyor.
Hedef kitleniz tam da bu sektör diyorsanız artık yeriniz burası! Hamilelik, doğum, anne, baba, bebek ve çocuk ihtiyaçlarına uygun hizmet ve ürün sağladığınız bu büyük sektörde artık ebeveynlere ulaşmaya çalışmanıza, doğrudan hedefe ulaşmayan yerlere yatırım yapmanıza gerek kalmadı. Artık bunları sadece, ayda binlerce ebeveynin ziyaret ettiği, marka ve firmaları tek tek inceleyip ulaştığı Bebeko.com.tr’de ücretsiz yer alarak yapabileceksiniz.
Bebeko.com.tr, hamilelik, doğum, bebek/çocuk bakımı, bebek/çocuk beslenmesi, ek gıda tarifleri gibi merak ettiğiniz her konuda uzman yazıları, videoları ve annelerin önerileri ile çocuklarla etkinlik bilgilerinden, doğum fotoğrafçılarına, hamilelik, anne, bebek, çocuk ihtiyaçlarına kadar birçok ürün ve hizmete kolayca ulaşabileceğiniz marka ve firmaları inceleyebileceğiniz büyük bir bilgi ve paylaşım platformu!
E-mail adresinizi bırakarak sitemizdeki güncel bilgilerden haberdar olun.
Bebeko.com.tr kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla içeriğini hazırlamaktadır. Sitede yer alan bilgiler doktor tedavisinin yerini tutamaz. Bu bilgiler şahsi tanı ve tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Sitedeki kaynaklardan yola çıkarak ilaç tedavisine başlanmamalı ve tedavi değiştirilmemelidir. Bu sitede yer alan yazılar kaynak gösterilmeden, kısmen de olsa kullanılamaz.
Copyright © 2018 - 2025. Bebeko.com.tr - Dijital Ebeveynlik Platformu. Her hakkı saklıdır.
İşleminiz Başarıyla gerçekleştirildi.
İşleminiz Başarısız oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.Daha fazla bilgi için