FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çalışan Annelerin Bebekleriyle Ayrılma Süreci Nasıl Olmalıdır?
Çalışan Annelerin Bebekleriyle Ayrılma Süreci Nasıl Olmalıdır?

Çalışan Annelerin Bebekleriyle Ayrılma Süreci Nasıl Olmalıdır?

2082

Doğum sonrası geçen zamanda annelerin aklındaki düşüncelerden bir tanesi '' İşe başladığımda nasıl olacak? '', ''Ne yapacağım?'' gibi sorularla düşüncelere kapılabilir. Bu çok normaldir. İşe başlama sürecine geçiş aslında yumuşak olmalıdır. Nedir geçişin yumuşak olması? Geçişin yumuşak olması aslında aşama aşama gidilmesi diyebiliriz. İşe başlamadan bir ay önce bu geçişe başlamanız bebeğinizin alışması açısından daha iyi olur. Örneğin; ilk hafta, sabah 09.00' da '' Kızım Oğlum ben işe gidiyorum, bir kaç saat sonra geleceğim'' gibi cümleler kurarak bir odada bekleyebilirsiniz veya dışarı çıkıp dediğiniz saatte eve gelebilirsiniz tabi ilk hafta olduğu için saat aralığı kısa olmalıdır. İlk hafta 15 dakika ,ikinci hafta yarım saat gibi her hafta ayrı kalacağınız süreyi uzatmak daha iyi olacaktır. İlk hafta 09.00 ' dan 09.15 ' e kadar , ikinci hafta 09.00'dan 09.30'a kadar ,diğer haftalarda bu süreleri uzatarak devam edebilirsiniz. Bu süre zarfında hem bebeğiniz alışmış olacak hem siz alışmış olacaksınız. Üçüncü haftadan itibaren sabah ayrılmalarından sonra artık günün ikinci yarısı ayrılmalarına da başlayabilirsiniz. Günün ikinci yarısı da sabah yaptığınız aşamalı süreç gibi olabilir.

Bu süreç için size bir kaç öneri, ipucu vermek istiyorum:

  • Asla çocuğunuzdan kaçarak evden çıkmayın. Çünkü yok olduğunuzu tekrar dönmeyeceğinizi düşünebilir. Bu yüzden de kaygılanabilir.
  • Her gün evden çıkarken aynı şeyleri söyleyin. Örneğin; OğlumKızım ben işe gidiyorum akşam geleceğim seni çok seviyorum deyip öpüp evden çıkabilirsiniz.
  • İşe başlamadan önce, bebeğinize kim bakacaksa ve nerede bakacaksa onu belirleyip mutlaka beraber bırakın ki hem bebeğiniz hem de bakacak kişi birbirlerine alışsınlar. En önemlisi bakacak kişi değişmemelidir.
  •  İşten döndükten sonra bebeğinizle vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. oyunlar oynayın, sohbet edin , onu ne kadar özlediğinizi ve çok sevdiğinizi söyleyin. Bu maddeler içinden en önemlisi evden lütfen kaçarak ayrılmayın. O görmeden çıkayım diye evden çıkarsanız bir süre sonra çocukta ayrılık kaygısı oluşabilir ve gün geçtikçe artabilir. Aşamalı bir şekilde ilerleme olursa zamanla bebeğiniz alışacaktır.

Sevgilerimle...


Çocuk Gelişimci ve Eğitimcisi