FİRMA KAYIT
Geri Bildirim

Yetişkin Psikolojisi

Yetişkin psikolojisi isminden de anlaşılacağı üzere olgunluğa erişmiş kişilerin psikolojilerini inceleyen bilim dalıdır. Genel olarak bakıldığında yetişkinlik; sürekli değişim ve uyum gerektiren bir olgu olduğundan yetişkin psikolojisi de oldukça geniş bir alandır. Günümüzde yaşam koşulları sebebiyle psikolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerin alanında uzman bir psikolog veya psikiyatristten yardım almaları faydalı olacaktır.

Yetişkin psikolojisi, birçok psikolojik rahatsızlığı veya ruhsal hastalığı içerisinde barındırıyor. Fakat günümüzde psikolojik rahatsızlıklara ve ruhsal hastalıkların tedavi programları ve yöntemleri de oldukça geniş bir alandır. Herhangi bir ruh veya akıl sağlığı bozukluğu yaşamaktan her insan çekinir. Ancak bu tarz rahatsızlıkların olabileceğini bilmek, tedavi sürecinin ilk adımıdır. Bu sebeple yetişkin psikolojisi hakkında her şeyi detaylıca bilmeniz, endişelerinizden arınmanıza yardımcı olacaktır. Kategorimizde yer alan içeriklerimizi inceleyerek yetişkin psikolojisi konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yetişkin Psikolojisi Nedir?

Yetişkin psikolojisi, olgunluk dönemine kadar kişiyi etkilemiş çocukluk döneminden itibaren oluşan psikolojik rahatsızlıkları, aşamalarını ve çeşitli etkileri incelemeyi ve gidermeyi içeren psikoloji alanıdır. Olgunluk döneminde yaşanılan psikolojik rahatsızlıkları inceleyen bilim dalı olan yetişkin psikolojisi, genellikle 20 yaş üzerindeki hastalar ile ilgileniyor. Günümüz koşullarında her birimiz zaman zaman kendimizi ruhsal ve psikolojik anlamda kötü hissedebiliriz ve herkesin sorunlar ile başa çıkma yöntemi farklılık gösterebilir.

Yetişkinlik dönemini; genç yetişkinlik, orta yaşlılık ve ileri yetişkinlik olmak üzere üç aşamaya ayırabiliriz. Yetişkinlik sürecinin aşamalarında kişinin kendisini fiziksel, bilişsel ve psikososyal olarak geliştirdiğini düşünürsek yetişkin psikolojisi alanının çok yönlü ve geniş bir alan olduğunu anlayabiliriz.

Yetişkin psikolojisinden bahsederken kişinin ergenlikten genç yetişkinliğe geçiş süreci önemlidir. Çünkü genç yetişkinliğe geçiş sürecinde yaşanılan olaylar veya karşılaşılan güçlükler,  yetişkinlik psikolojisini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Sevme ve sevilme becerisi, cinsel duyarlılık, sevecenlik, toplumsallık ve sosyallik becerisi; yetişkinlik döneminin psikolojik niteliklerindendir.

Yetişkinlik döneminde yaşanan çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ile başa çıkarken yetişkin psikolojisi alanında uzmanlığını tamamlamış psikologlardan yardım alabiliriz. Ancak alınan tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için ilk olarak rahatsızlığın kabul edilmesi önemlidir.

Yetişkin Psikolojisinin Konuları Nelerdir?

Yetişkin psikolojisi, çocukluk döneminden itibaren kişinin hayatını etkilemiş psikolojik rahatsızlıkları inceleyen bir alandır. Bu sebeple yetişkinlik psikolojisinin konusu, oldukça geniş ve çok yönlüdür. Konu kişinin fiziksel, bilişsel ve psikososyal gelişimini etkileyen herhangi bir olay veya olaylar olabilirken çocukluk veya ergenlik döneminde yaşadığı ve kendisinde travma yaratan bir olay da olabilir. Bu nedenle yetişkin psikolojisi, çocuk psikolojisi ile de bağlantılıdır.

Depresyondan kurtulma, öfke kontrolü, stresle baş etme, psikolojik anlamda güçlü hissetme, duygusal yeme bozukluğu, tükenmişlik sendromu, anksiyete, kaygı bozukluğu gibi yetişkin psikolojisi konuları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.