Havuç alerjisinde görülen en sık belirtiler şunlardır:
- Egzama,
- Kakada kan,
- Kakada mukus,
- Nefes almada zorluk,
- Baş dönmesi,
- Yutma güçlüğü,
- Boğaz ağrısı veya ses kısıklığı
- Öksürük,
- Burun akması,
- Hapşırma,
- Burun tıkanıklığı,
- Tahriş olmuş kaşıntılı gözler,
- Anafilaksi.
Havuca alerjiniz varsa, alerjiniz olabilecek başka yiyecek ve bitkiler de vardır. Bu, çapraz reaktivite olarak bilinir. Örneğin, havuca alerjisi olan kişilerin genellikle huş ağacı polenine de alerjisi vardır. Bunun nedeni havuç ve huş ağacı poleninin benzer proteinlere sahip olması ve bağışıklık sisteminizin de aynı şekilde tepki vermesidir. Vücudunuz, alerjiye bağlı belirtilere neden olarak proteinlerle savaşmak için histamin ve antikorlar salgılar. Eğer tanı konmuş bir havuç alerjiniz varsa, maydanoz-havuç ailesindeki diğer sebze ve otlara da alerjiniz olabilir.
Bu besinler şunlardır;
- Yaban havucu,
- Maydanoz,
- Anason,
- Frenk maydanozu,
- Kereviz,
- Rezene,
- Kimyon,
- Dereotu,
- Kişniş.
Havuç içerebilecek bazı ürünler ise :
- Şişelenmiş turşular,
- Paketlenmiş pirinç karışımları,
- Meyve ve sebze suları,
- Meyveli smoothies,
- "Yeşil" sağlık içecekleri,
- Tavuk veya sebze çorbaları,
- Konserve güveç,
- Hazır tencerede rosto, brisket ve diğer kavrulmuş et yemekleri,
- Et sularıdır.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)