Sistemik nikel alerjisi sendromunda sıklıkla mide ekşimesi, karın ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, ishal, karın şişliği, baş ağrısı, ciltte egzama ve ürtiker, kronik yorgunluk, artralji, fibromiyalji ve ateş gibi belirtiler görülebilir. Neredeyse tüm yiyeceklerde az da olsa belirli miktarda nikel bulunduğu için tamamen nikel içermeyen bir diyet mümkün değildir. Ancak günlük tüketilen besinlerin nikel miktarı en az besinlerden seçilmesi maruziyeti azaltacağından tedavide olumlu etki gösterir. Nikel kısıtlı bir diyetin belirtileri iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için 4 ile 6 hafta boyunca diyet programını uygulamak genellikle yeterlidir.
Hayvan dokuları genellikle bitki dokularına kıyasla daha az nikel içerir. Et, tavuk ve yumurtalar düşük nikel diyetine uygundur. Ton balığı, ringa balığı, somon ve uskumru gibi yüksek oranda nikel gösteren balık çeşitleri hariç, diğer balıklar düşük nikel diyetinde kullanılabilir. Kabuklu deniz ürünlerinden kaçınılmalıdır.
Sütün nikel içeriği düşüktür; bu nedenle süt, tereyağı, peynir, lor ve süzme peynir gibi süt ürünleri diyette tüketilebilir. Meyveler arasında muz (ılımlı), elma (haftada 3-4 kez) ve turunçgiller (haftada 3-4 kez) tüketime uygundur.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)