Büyük kas gruplarının çalışmasını sağlayan hareketler kaba motor hareketleri olarak adlandırılmaktadır. Koşma, yürüme, zıplama, dönme gibi hareketler kaba motor hareketleridir ve vücudumuzda büyük kaslar kullanılarak yapılırlar.
Büyük kasların kullanılmasını teşvik ederek kaba motor hareketlerini geliştirmek için evde yapılabilecek pek çok etkinlik bulunur. Ebeveynlerle oynanacak bir balon yakalama oyunu el ve kol kaslarını aynı zamanda zıplamasını da sağlayarak bacak kaslarını da geliştirecektir.
Minderlerden yaptığınız bir çadıra bebeğinizin girmesini teşvik etmek emeklemesini destekleyecek ve kas gelişiminde önemli etkisi olacaktır. Ağır olmayan nesneleri kaldırarak ters çevirmelerine teşvik etmek, sabit duran bir topa vurmak, eğimli arazide el ve ayakları kullanarak tırmanmak, dans etmek, bisiklet sürmek gibi eylemler ve etkinlikler kas gelişimine ve kasları kullanmayı öğrenmeye yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin koşma, zıplama, dönme, vurma gibi hareketlerini teşvik edecek oyun ve aktiviteler kaba motor ve kas gelişimi için önemli bir destek olacaktır.
Aylara Göre Kaba Motor Gelişimi
Bebeğiniz doğumundan itibaren büyük kas grupları gelişmeye devam eder ve çeşitli beceriler kazanır.
1 aylık olduğunda yüzüstü şekilde yere yatırıldığında kafasını kaldırmaya çalışır.
2 aylık bebek yüzüstü yatırılınca kafası ve göğüs kafesini aynı anda hafifçe kaldırabilir.
3 aylık olan bebek kafasını dik tutmaya çalışır.
4 aylık bebek destekli bir şekilde oturabilir.
5-6. ayını tamamlayan bebekler yuvarlanma hareketini yapabilirler.
7-8 aylık bebek destek almadan oturup yerde sürünmeye başlar.
9-10 aylık bebek destek alarak ayakta durabilir, yavaş yavaş emeklemeye başlar.
11-12 ayını dolduran bebekler desteksiz olarak yürümeye başlayabilir.
13-14 aylık bir bebek merdivenlerden emekleyerek çıkabilir.
17-20 aylık bir bebek rahatlıkla koşar ve düşmeden eğilebilir.
20-24 aylık bebek dengesini kaybetmeden rahatlıkla topa vurabilir.
Bebeğinizin tüm aylara ait fiziksel, bilişsel, duyuşsal gelişimini, uyku düzenini ve beslenmesini takip etmek için bebek yaşamının bebek gelişimi kategorisini inceleyebilirsiniz.
Dans Ve Müziğin Kaba Motor Gelişimine Etkisi
Dans etmek vücutta pek çok kasın kullanılmasını sağlayan bir etkinliktir. Bebekler müzikten her zaman hoşlanırlar ve müzik eşliğinde çeşitli vücut hareketleri yaparlar. Bunu bebeklerin gelişimi için kullanmak uygun olacaktır.
Bebeğinizin hoşlandığı bir müzik eşliğinde dans ederek kol, bacak ve gövde hareketlerini yapması buralardaki kasların gelişmesine destek verirken aynı anda dinlediği müzik ruhen rahatlamasını ve neşelenmesini sağlayacaktır.
Hamilelikten, bebek oyunlarına aradığınız her şeyi size harika yazılarıyla sunan www.bebekyasami.com adresini takip etmenizi öneririz.