Bebeklerde Aşı & Aşı Takvimi
Dünyaya gözlerini açan bebeklerin sağlığı, ebeveynleri için oldukça önemlidir. Doğum yaklaştıkça anne ve babalar tarafından bebeklerde aşı ve aşı takvimi konusu, çok merak ediliyor. Bebeklerde özel aşılar konusunda doğru bilgiyi alanında uzman doktorlardan edinmeniz yararlı olacaktır. Kategorimizde alanında uzman hekimler tarafından hazırlanan içeriklerimizden de bebeğinize hangi aylarda aşı yaptırmanız gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Çeşitli hastalıklara karşı vücuduna bağışıklık kazandırmak amacıyla yapılan aşı uygulamaları, doğum ile birlikte başlıyor. Minik bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmesi için bebeklik aşıları oldukça önemlidir. Bebeklerde aşı ve aşı takvimi, bebeğin sağlığı açısından önemli konulardan biridir. Aşı takvimi ile minik bebeğinize hangi aşıları hangi aylarda yaptırmanız gerektiği konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Bebeklerde Aşı Takvimi
Dünyada birçok ülkeye ait aşı takvimi bulunuyor. Bebek aşı takvimi sayesinde doğumdan itibaren belli bir yaşa kadar hangi ayda veya hangi yaşta hangi aşıların yaptırılacağı belirlenmiştir. Aşı takvimine göre aşılanan bebekler ve çocuklar ile toplumsal bağışıklığın artırılması amaçlanıyor. Bu sayede toplumda salgın risklerinin önüne geçiliyor. Ayrıca bebek aşı takvimi sayesinde bebek ve çocuk ölümlerinin de önüne geçiliyor. Ebeveynlerin yaşadıkları ülkede belirlenen aşı takvimine göre çocuklarının aşılarını yaptırması önemlidir.
Ülkemizde kabul gören bebek aşı takviminde hepatit-b, hepatit-a, verem, zatürre, kızamık, kabakulak, karma aşı, suçiçeği, çocuk felci aşıları yer alınıyor. Doğumdan sonra belirli süreler içinde bebeklere yapılan bu aşıların doz sayıları değişiklik gösteriyor. Aşıların doz sayıları ve aylar hakkında detaylı bilgiyi uzman hekimlerden öğrenebilirsiniz. Bebek ve çocuklara uygulanan aşı takviminde yer alan ve doğumdan 2 ay sonra uygulanabilen diğer aşılar; rota virüs aşısı ve menenjit aşısıdır.
Bebek aşı takviminde yer alan özel aşılar; çocuk ve bebeklerde ateşe, ishale, aşı yapılan yerde kızarıklığa ve ağrıya sebep olabilir. Ancak ebeveynlerin telaşlanmasına gerek yok. Bu yan etkiler, genellikle 2 veya 3 gün içinde geçmektedir. Aksi bir durumda hekiminizden destek almanız, yararlı olacaktır.