FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Histamin İntoleransı
Histamin İntoleransı

Histamin İntoleransı

541

Histamin; bazofillerde, mast hücrelerinde ve ayrıca mide enterokromafin hücrelerinde, lenf düğümlerinde ve timusta yüksek konsantrasyonlarda sentezlenir ve depolanır. Fonksiyonel olarak bu amin, mide asidi salgısı, inflamasyonu, düz kas hücresi kasılmasını, genişlemesini ve sitokin üretimini uyaran çeşitli immün ve fizyolojik mekanizmalarda rol oynar. Histamin, çok değişken konsantrasyonlarda çok çeşitli gıdalarda bulunur. Histamin intoleransı belirtilerinden kaçınmanın ana stratejisi, düşük histaminli bir diyet uygulamaktır. Son zamanlarda eksojen DAO ile takviye, bağırsakta bu enzim eksikliği olan bireylerde diyetteki histamin parçalanmasını artırmak için tamamlayıcı bir tedavi olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, düşük histamin diyetinin standart bir diyet önerisi yoktur.

Besinlerin yetiştiği bölgeye, muhafaza şartlarına göre histamin içerikleri farklılık gösterebilir. Balık ve et gibi taze gıdalarda, histaminin varlığı tazelik eksikliğinden veya hammadde üretim süreçlerinin yetersiz hijyenik kalitesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle et ve balık, tazeliği sağlandığı sürece düşük histaminli bir diyet çerçevesinde tüketilebilir. Buna karşılık, fermente ürünlerin, histamin içerme olasılığının yüksek olması nedeniyle tüketimi önerilmez. Aynı nedenle ıspanak, patlıcan ve domates gibi sebzelerden de kaçınılmalıdır.


Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)