Menenjit dediğimiz enfeksiyon beyin zarlarının iltihaplanmasıdır ve dünyada menenjite neden olan birçok bakteri mevcuttur.
Bu bakteriler içinde meningokok menenjiti çocuk yaş grubunda ölüme ve sakatlığa en fazla neden olan bakteriler arasında yer alır.
Ülkemizde Meningokok mikrobuna karşı olan aşılar devlet kapsamında değil maalesef ve ücretli olarak alınıp yaptırılması gerekiyor.
Meningokok aşılarının hangisinin yapılacağına karar verirken ülkede hangi Meningokok mikrobu altgrubu görülüyorsa ona göre aşı seçilir. Biz ülkemizde Meningokok A, C, Y, W135 alt gruplarının hepsini tek başına içeren ve bir de tek başına sadece B alt grubunu içeren aşıları tercih ediyoruz. Çünkü bizde en çok W135 ve B grubu görülmekte.
Meningokok aşıları ne zaman ve nasıl yapılır?
Meningokok aşıları 2 aydan itibaren yapılabilir fakat her firmanın aşısının dozu farklı, bu nedenle aşı yaptırmaya karar verirken bebeğinizi takip eden hekiminizle konuşarak aşı zamanlarını ayarlamanız gerekir.
Aşıların ismi söylemeyeceğim ama aşılamaya 2. Ayda başlanırsa aşının 3 ya da 4 dozda yapılması, 7. Aydan itibaren başlanırsa 2 dozda yapılması gerekir. 1 yaşından sonra yapılacaksa tek dozda yapılması yeterlidir. Neden böyle derseniz; yaş büyüdükçe bağışıklık sistemimizde olgunlaşıyor ve sisteminin aşıya verdiği yanıt artıyor dolayısıyla daha az sayıda doz ile hastalıktan korunmak yeterli oluyor.
- Eğer çocuğunuz 2-5 ay arasında ise ilk doz 2. Ayda yapılır sonra en az 1 ay ara ile 2 kez daha yapılır. Rapel doz dediğimiz aşı ise 1 yaşından sonra yapılır. Yani 2. Aydan başlanırsa toplamda 4 kez aşı olması gerekir.
- Eğer çocuğunuz 6-11 ay arasında ise 2 ay arayla 2 aşı olacak rapel dozu 1 yaşından sonra yapışacak 3 kez aşı olmuş olacak.
- Eğer çocuğunuz 1-2 yaş arasında ise 2 ay arayla 2 doz aşı ve son yapılan aşıdan en az 1 yıl sonra rapel doz yapılmalı. Yani 3 kez aşı olmalı.
- Eğer çocuğunuz 2-10 yaş arasında ise 2 ay arayla 2 doz aşı olması gerekli.
- Eğer çocuğunuz 11 yaşından büyük ise en az 1 ay arayla 2 doz aşı olması yeterli.
Meningokok enfeksiyonu ülkemizde en çok 1 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor. Bu durumda eğer aşı tek dozda olsun diye 1 yaşını beklersek ve bu sürede çocuğumuz bu bakteriyi kaparsa Allah korusun ölüm ya da sakat kalma gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden erken dönemde aşılamaya başlamak en güzeli.
Bana poliklinikte de en çok“ Sizce ne yapalım?” diye soruluyor. Bu bence veya sizcesi olan bir konu değil maalesef, çünkü meningokok ölümcül olma ihtimali yüksek olan bir enfeksiyon ve ben dahil hiç kimse çocuğunuzun bu mikrobu nerden ne zaman kapabileceğini, bu enfeksiyonu kaptığında ölüp ölmeyeceğini bilemeyiz. O yüzden bence en erken dönemde aşılama yapılmalı. .
Hiçbir kuzunun başına bu kötü hastalığın gelmemesi temennisiyle. Sağlıkla kalın
Uzm.Dr. Kübra Cenkçi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı