FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Şeftali Alerjisi
Şeftali Alerjisi

Şeftali Alerjisi

600

Şeftali, Rosaceae familyasına ait sert çekirdekli bir meyvedir. Bu aile batı ülkelerinde en çok tüketilen elma, armut, çilek ve çekirdekli meyveler, kayısı, erik ve kiraz gibi birçok meyveyi kapsar. Bu meyveler, en sık alerjiye neden olan meyvelerdendir. Şeftali alerjisi iki şekilde ortaya çıkabilir; ya gerçek bir gıda alerjisidir ya da huş ağacı poleni alerjisinden gelişir. Gerçek bir gıda alerjisi, şeftaliye karşı gerçek bir alerjik reaksiyondur. Vücudun alerjen olarak tanımladığı şey besin proteinidir. Huş ağacı poleni alerjisi sebebiyle şeftaliye de alerjik bir reaksiyon geliştirirsiniz bu durum meyvenin proteinin huş ağacı poleni alerjenine benzemesinden kaynaklanır. Bu durumda vücut, şeftaliyi huş ağacı poleni olarak tanımaya başlar ve bu da alerjik bir tepkiye neden olur.

Şeftalinin başlıca alerjeni, huş ağacı poleni ile çapraz reaksiyona giren 9 kDa (kiloDalton) boyutlu bir protein olan Pru p 3’tür. Şeftali alerjisi, Prunoideae alt ailesindeki Rosaceae ailesindeki diğer taze meyvelerle birlikte sıklıkla bildirilmektedir. Bu taze meyvelerin yutulması, polen-gıda alerji sendromu olarak adlandırılan oral alerji sendromuna yol açabilir.

Belirtiler,

  • Dudaklarda,
  • Dilde,
  • Damakta (ağzın çatısında),
  • Yutakta (boğazda) hafif şişme ile birlikte veya tek başına ağızda kaşıntıdır.


Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)