Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir durumlarda, mayonezdeki diğer bileşenler alerjik reaksiyona neden olabilir. Yumurta alerjileri çoğunlukla çocukları etkilemektedir. Çocukların yaklaşık yüzde ikisinin yumurtaya alerjisi vardır. Ancak yüzde 70'i 16 yaşına geldiğinde alerjileri iyileşmektedir.
Mayoneze karşı alerjiler ile gıda intoleransı karıştırılabilir. Alerjiler bağışıklık sisteminizin tepki vermesine neden olurken, gıda intoleransları sindirim sisteminizin tepki vermesine neden olur. Gıda intoleransı varsa, genellikle söz konusu yiyeceğin az bir miktarını yiyebilirsiniz, ancak bir gıda alerjiniz olduğunda çok az miktarda yiyecek bile yaşamı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. Yiyecek alerjileri, vücudunuz gıdalardaki bir maddeye aşırı tepki verdiğinde ve onu bir yabancı olarak algıladığında ortaya çıkar. Alerjenle savaşmak için vücudunuz alerjik reaksiyona neden olan çeşitli maddeler salgılar. Belirtileriniz ciddiyse, anafilaktik şoka girebilirsiniz. Bu kan basıncınızın düşmesine ve solunum yollarınızın daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Yaşamı tehdit edici olabilir.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)