Patlıcan ülkemizde yaygın olarak tüketilen sebzelerden biridir. Çok sık rastlanmasa da nadir durumlarda bir kişi patlıcana veya patlıcangiller ailesinden bir veya daha fazla sebzeye alerjik veya toleranssız olabilir. Patlıcangiller ailesindeki sebzelere karşı alerjisi olan bir kişi, sebzeleri yedikten kısa bir süre sonra solunum problemleri, kızarıklık veya egzama geliştirebilir. Bu besinlere karşı hassasiyet ise, yiyeceklerin düzgün bir şekilde sindirilmediği anlamına gelir ve bu da sindirim sorunları da dahil olmak üzere çeşitli belirtilere neden olabilir. Patlıcangiller, yaklaşık 3.000 türden oluşan, Solanaceae adlı çiçekli bitkiler ailesidir.
Yenilebilir patlıcangiller aşağıdaki meyve ve sebzeleri içerir;
- Beyaz patates,
- Domates,
- Patlıcan,
- Dolmalık biber,
- Kırmızı biber,
- Bahçe yaban mersini,
- Goji dutları.
Bu sebze ve meyveler, alkaloidler olarak bilinen bir grup kimyasal bileşik içerir. Bunlar bitkiyi küf ve zararlılardan koruyan zehirli kimyasallardır. Alkaloidler arasında solanin, nikotin ve kapsaisin bulunur. Bu alkaloidlere alerji nadirdir, ancak bazen ortaya çıkabilir. Çoğu insan, patlıcangillerdeki alkaloidleri yemekten etkilenmez. En yüksek alkaloid konsantrasyonu, insanların yememesi gereken bitki saplarında, yapraklarında, olgunlaşmamış meyvelerde veya yumrularda bulunur.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)