Yumurta alerjisi, bağışıklık sisteminin yumurta içerisindeki proteinleri vücuda zararlı olarak algılayarak aşırı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar.
Yumurta İçeren Gıdalardan Korunmak İçin:
- Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun.
- Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir, bu sebeple açıklama kısmını bu ürünü her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun.
- Eğer herhangi bir sorunuz olursa, üretici firma ile iletişime geçin.
- Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi olduğunu başkalarının da bilmesine izin verin. Çocuğunuza ‘’ Ben yumurta yemem, hastalanırım ‘’ demeyi öğretin.
- Mümkünse yumurta alerjisi ibaresi olan bileklik veya kolye takması faydalı olabilir.
- Yemek hazırlarken yumurta ile temas etmiş tabak, çatal gibi mutfak gereçlerini tam olarak temizlendiğinden emin olarak kullanmalısınız.
- Dışarıda yemek yerken, restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin yumurta içerip içermediğini ve yumurta içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sormalısınız.
- Üzerleri parlak jöle ile kaplı ya da sarı renkte olan unlu mamülleri almayın, bayat ve kızartılmış ürünleri almaktan kaçının.
Gözden Kaçan Yasaklar;
- Makarna
- Mayonez
- Şehriye
- Krakerler
- Sosis
- Çikolata
- Paketli Ekmekler
- Erişte
- Marshmallow
- Albumin
- Globulin
- Lizozim
- Terbiyeli Çorbalar
- Waffle
- Köfte
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)