FİRMA KAYIT
Geri Bildirim

Bağırsak Belirtili Alerji

594

IgE aracılı olmayan besin alerjisi (bağırsak belirtili alerji) bebeklerde çoğunlukla mide ve bağırsakları etkiler. Belirtiler genellikle şüpheli besin tüketiminde 2–24 saat içerisinde ortaya çıkar.

  • IgE aracılı olmayan besin alerjileri,
  • Besin proteini kaynaklı enterokolit sendromu,
  • Besin proteini kaynaklı enteropati,
  • Besin proteini kaynaklı proktokolit,
  • Besin kaynaklı pulmoner hemosideroz (Heiner sendromu),
  • Besin kaynaklı alerjik kontakt dermatit olarak sınıflandırılabilir.

En sık görülenleri ise;

Besin proteinine bağlı enterokolit sendromu: 

Şüpheli besin tüketimi sonrası yaklaşık 2-6 saat içinde gelişen, aşırı kusma ve ishal belirtileriyle kendini gösteren ince ve kalın bağırsağın iltihaplanmasına denir. Kusma ve ishal dışında, solukluk, uyuşukluk, karın şişliği (distansiyon) de görülür. Belirtiler şiddetli olabilir ve potansiyel olarak akut su kaybına ve/veya su kaybına bağlı şoka neden olabilir. En yaygın suçlular süt, soya ve tahıllardır.

Besin proteinine bağlı proktokolit:

IgE aracılı olmayan bir tür gecikmiş inflamatuar besin alerjisidir. Tipik olarak mukuslu, kanlı kaka görülür. Bu belirtiler tipik olarak diyetten kaçınma ile düzelir, ancak oral gıda yüklemesi ile tekrarlanır. Bebekler genellikle sağlıklıdır ve iyi büyürler. Çoğunlukla anne sütüyle beslenen bebeklerde görülür, ancak inek sütü veya soya bazlı mama başladığında da ortaya çıkabilir. Ana tetikleyiciler inek sütü veya soyadır.

‼️IgE aracılı olmayan besin alerjilerinin tedavi sürecinde belirtilerde genellikle 9 ay- 1 yaş civarı düzelmektedir.‼️


Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)