Süt alerjisi, bağışıklık sisteminin sütteki proteini bir tehdit olarak algılayıp vücudun anormal bir reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür.
Süt İçeren Besinlerden Korunmak İçin;
- Herhangi bir ürünü satın almadan ve tüketmeden önce tüm ürün etiketini dikkatlice okuyun.
- Paketlenmiş gıda ürünleri ve özellikleri uyarı olmadan değişebilir, bu sebeple açıklama kısmını bu ürünü her alışınızda dikkatli bir şekilde okuyun.
- Eğer herhangi bir sorunuz olursa, üretici firma ile iletişime geçin.
- Bulaşıkları ve mutfak eşyalarının üzerinde süt veya sütle teması olan herhangi bir madde kalmadığından emin olun.
- Yemek için dışarıya çıktığınızda, yenilen gıdalarda süt olmadığını veya içerisinde süt bulunan herhangi bir madde ile teması olmadığından emin olmak için yönetici ile konuşun.
- Eliminasyon diyetlerinde, diyette kaçak olması durumunda düzelmeyen belirtiler oluşabilir ve diyetten yanıt alamazsınız.
- Doğru yasak listesi ile ilerlemek için besin alerjilerinde mutlaka alerji diyetisyeni ile görüşmeniz önerilir.
Gözden Kaçan Yasaklar;
- Boza
- Mayonez
- Ghee Yağ (Sade Yağ)
- Hazır Patates Kızartması
- Kalsiyum Takviyeleri
- Çikolata
- Paketli Ekmekler
- Kazein
- Laktoz
- Galaktoz
- Tatlandırıcı
- Salata Sosu
- Tarhana
- Laktozsuz Süt
- Marine Et
- Yüksek Proteinli Ürünler
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)