Çay alerjileri çok sık duyulmamış olsa da nadirdir. Daha yaygın olarak, insanlar çaya karşı bir hassasiyet veya intolerans yaşarlar. Tüm alerjiler gibi çay alerjileri de bağışıklık tepkisi yaratır. Bu durum, vücudunuz bir maddeyi tehlikeli olarak algıladığında ve antikor üreterek onunla savaşmaya çalıştığında ortaya çıkar. Bu antikorlar tetiklendiklerinde spesifik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Bitkisel olmayan çayın alerjik reaksiyona neden olabilecek bileşenleri şunlardır:
- Kafein
- Tanenler
- Theanine
Siyah çay, tüm bitkisel olmayan çaylar arasında en yüksek kafein içeriğine sahiptir. Yeşil çay, en fazla tanen içerir ve hem beyaz hem de yeşil çayın siyah çaydan daha fazla theanine içerir. Herhangi bir fincan çayı demleme sürenizin uzunluğu, içerdiği alerjen miktarını etkileyecektir. Tanen gibi çay elementlerine karşı sadece hafif bir hassasiyetiniz varsa, uzun bir demleme yerine kısa bir süre demleme yöntemi tercih edebilirsiniz.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)