Buğday alerjisi bağışıklık sisteminin buğdayın içinde bulunan proteinleri bir tehdit olarak algılamasıyla ortaya çıkan bir durumdur.
Buğday İçeren Gıdalardan Korunmak İçin:
- Paketli ürün satın alırken mutlaka etiketini okumalı ve emin olamadığınız durumlarda o ürünü tüketmemelisiniz.
- Ev dışında yemek yerken, restorandaki şef veya yetkili kişiye sipariş verdiğiniz yiyeceklerin buğday içerip içermediğini ve buğday içeren bir yiyecekle teması olup olmadığını mutlaka sorgulayın.
- Diyet yapan kişiye yemek hazırlarken buğday ile temas etmiş bardak, tabak, çatal gibi mutfak gereçlerini tam olarak temizlendiğinden emin olarak kullanmalısınız
- Buğdaysız ve glutensiz diyetler birbirinden farklılık gösterir. Her buğdaysız ürün glutensiz demek değildir.
- Genel beslenme ve yasak listelerinin besin alerjisi diyetlerinde kullanımı yanlış ve sakıncalıdır.
- Her bebeğin tedaviye yanıtı, annenin ve bebeğin gereksinimi farklı olacağı için standart diyetlerden kaçınmanız gerekir.
- Gereksiz diyetlerden kaçınmak için öncelikle doğru teşhis konulması önemlidir. Alerjide eliminasyon diyetleri hem tanı hem de tedavinin bir parçasıdır.
- Doğru teşhis için konusunda deneyimli besin alerjisi diyetisyeni ile birlikte beslenme planları hazırlanmalıdır.
Buğday Diyetinde Gözden Kaçan Yasaklar;
- Makarna
- İrmik
- Tarhana
- Bulgur
- Şehriye
- Krakerler
- Galeta Unu
- Gofret
- Kuskus
- Gluten
- Gliadin
- Glutenin
- Malt İçecekler
- Buğday Nişastası
- Sosis
- Puding
- Waffle
- Modifiye Nişasta
Besin alerji konusunda yakın takip ve detaylı bireysel listeler için Dünya’nın her yerinden benimle online görüşme sağlayabilirsiniz.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)