Neden Koşulsuz Sevgi?
Her bebek dünyaya geldiği andan itibaren büyümek için sevgiye ihtiyaç duyar. Bebek ve ebeveynleri arasında kendiliğinden gelişen bu sevgi dili çocuklukta ve yetişkinlikte de yapısını korur.
Her bebek dünyaya geldiği andan itibaren büyümek için sevgiye ihtiyaç duyar. Bebek ve ebeveynleri arasında kendiliğinden gelişen bu sevgi dili çocuklukta ve yetişkinlikte de yapısını korur.
Anne duyarlılığı; annenin, bebeğin verdiği duygusal ve davranışsal işaretleri doğru bir şekilde okuyarak bebeğin ihtiyacına yönelik davranabilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Doğum, annenin bebeği ile ilk kez fiziksel olarak temas etmesi ve tanışmasıdır. Ana rahminden ruhsal rahme düşme anıdır.
İçinde yaşadığımız dünyada aileler artık çocuklarının fiziksel sağlığı kadar psikolojik sağlıklarını da oldukça önemsiyorlar.
Genellikle 16-42 ay arasında görülen, bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir ve bu dönem aralığı çocuğun psiko-sosyal gelişiminde önemli bir yer tutar.
Boşanma kararını açıklamak aileler için yapılması en zor konuşmalardan biridir. Anne ve babanın aldığı bu karar çocuğun hayatı üzerinde son derece önemli bir etkiye sahiptir.
Kardeş kavgası birçok ailenin yaşadığı bir problemdir. Çocuklar kendilerini kardeşleri ile kıyaslamaya küçük yaşlarda başlarlar. Bu rekabet duygusu kardeş kavgalarına neden olmaktadır.
Özellikle küçük çocuklara aileye yeni bir bebeğin katılacağı haberini vermek aileleri endişelendirmektedir. Çoğunlukla annenin karnının büyümesi beklenmekte ve bu süreç geciktirilmektedir.
Bir aile üyesinin kaybı veya bir arkadaşının kaybı gibi durumlarda çocuklar birbirlerinden farklı tepkiler verebilirler.
Günümüzde ‘otizm’ tanısı konan vakalara 1970’li yıllarda “çocukluk çağı şizofrenisi” tanısı konulmaktaydı.
Günümüzde sosyal medyanın hayatımızdaki rolü gittikçe artmaktadır. Bu artış her şeyin en kusursuz halini göstermeyi de beraberinde getirmiştir.
Ayrılık kaygısı, çocuğun evden ya da bakım veren kişilerden ayrılırken gelişim düzeyine göre beklenenden fazla kaygı, korku yaşamasıdır.
Ebeveyn adayları ve ebeveyn olmak isteyenler; ebeveynlik sizce ne demek? Bana sorarsanız ebeveynlik doğaldır.
Okula başlamak hem bir ayrılma hem de bir kavuşma sürecidir. İlk önemli ayrılığın yanı sıra aslında hem çocuk hem de ebeveyn için bir geçiş sürecidir.
Bildiğiniz gibi okul öncesi ve 1. sınıflar okula başlıyor. Çocukların okula uyum sağlaması biraz zor olabilir. İlk defa okula başlayacak olan minikler korku ve heyecan yaşayabilirler.
Teknolojinin her geçen gün giderek daha da gelişmesi ve teknolojik cihazların hayatımızı kolaylaştırması sayesinde neredeyse birer parçamız haline geldiler ve bu durum tabii ki de çocukları da etkilemektedir.
Çocuğun kaçınılmaz bir gerçek olan ölümü, kavram olarak algılayışı yaşına, bulunduğu gelişim dönemine ve kişilik özelliklerine göre değişmektedir.
Öfke, çocuk, ergen ve yetişkinler için temel duygular arasında yer almaktadır. Önemli olan öfkenin ifade ediliş biçimi ve kontrol altına alınmasıdır.
Ebeveynler ne zaman “hayır” diyeceklerini bilmenin güç olduğunu düşünür ve sık sık sınırları ile ilgili ve hangi durumlara izin vermeleri gerektiği ile ilgili sorular sorarlar.
Çocuklarının başarılı olmasını kim istemez? Tüm ebeveynlerin ortak hayalidir neredeyse. Başarılı bir gelecek ve aile hayatı kurmuş çocuklar.