Çocuklarda Travma
Travmanın her birey için farklı bir sonucu olabilir. Travma bir insanın hayatında yaşadığı en büyük korkulardan biridir.
Travmanın her birey için farklı bir sonucu olabilir. Travma bir insanın hayatında yaşadığı en büyük korkulardan biridir.
İzmir'deki son deprem gibi büyük ölçekli bir felaketin çocuklar üzerindeki duygusal etkileri çok büyük olabilir.
Ülkemizin deprem açısından çok riskli bir bölgede bulunması; sıklıkla depremlere maruz kaldığımızı ve kalacağımızı göstermektedir.
Beynimizin vücudumuzun %3 lük bir kısmını oluşturduğunu ve var olan enerjimizin %20 sini kullandığını biliyor muydunuz?
Öncelikle depremi yaşamadan evvel çocuklarımıza deprem hakkında yaşına ve gelişimsel seviyesine uygun olarak bir açıklama yapmış olmalıyız.
Öncelikle ebeveyn olarak çocuklara duyguları anlatmak çok kıymetli. Çocuklar duygu ve düşünceleri ayırt etmekte zorlanabiliyorlar.
Anneyle çocuğun ilk bağı anne karnında oluşmaya başlar. Doğumdan itibaren annenin güvenli kollarında olan bebek bu bağı daha da güçlendirir.
Başarı ve sonuna eklenen ‘sızlık’ kelimesi hayatımızı nasıl etkiliyor? Ve bu durum ailedeki dengeyi nasıl sarsıyor kısa bir özetle gerçekliğe kavuşturalım…
İnatçılık genellikle çocuklarda geçerli ve makul bir nedeni olmamasına rağmen çocuğun bir durum yada davranışları ilgili kararlılığını dayatmasıdır.
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ve erken çocukluk dönemlerinde belirtilerini gözlemlemeye başladığımız nöro-gelişimsel bir farklılıktır.
Korku ve kaygı birbirinden farklı kavramlardır. Korku olağan bir duygudur. Çocukların korkuları yaşlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Korkma davranışımız en temel yaşadığımız duygulardan birisidir. Çocuklar korktukları zaman bir çok davranış göstermektedirler.
Özgül öğrenme güçlüğü; bireyin yaşı, zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda; okuma, yazma ve matematik alanlarında beklenenden önemli ölçüde aşağıda olması durumudur.
Trikotillomani (Yolma Hastalığı) psikolojik bir rahatsızlıktır. İstenmeyen, karşı konulamayan davranış olarak kabul edilir.
Ebeveynlerin çocuk büyütürken zorlandığı süreçlerden biride çocuğun 2 yaşında olduğu dönemdir.
Kaygı herhangi bir durumla ilgili kendisine yada başkasına kötü bir şey olacağıyla ilgili bir düşüncedir.
Oyun terapisi, çocuğa korku, nefret, yalnızlık gibi duygularını, başarısızlık ve yetersizlik hislerini ve diğer sorunlarını "oynayarak" sergilemesi için verilen, yaşamsal bir fırsattır.
Öncelikle 3 yaşından başlayarak artık çocuklara öğretebileceğiniz bir konudur ‘para’
Pandemi sürecinde yaşanan korku, kaygı ve endişe duyguları hala sürmeye devam ediyor.
Temel ihtiyaçların büyük bir bölümünü oluşturan beslenme, doğumdan itibaren anne ile çocuk arasındaki en önemli bağı meydana getirir.