BEYNİNİZİN SIRADIŞI MODU İspanyol patolog, histolog, sinirbilimci ve Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü sahibi Santiago Ramón y Cajal 'ın "BEYNİMİZ GİZEMİNİ KORUDUKÇA BEYİN YAPIMIZIN YANSIMASI OLAN EVREN DE GİZEMİNİ KORUYACAKTIR " der.
Gizemini koruyan beynimizle ilgili ilginç bir çok şey öğreniyoruz. Öğrendiğimiz bu şeylerden biri de beynin sıradışı bir modu. Beyin, DMN modundayken hiçbir şey yapmazken ya da alışık olduğumuz sıradan şeyleri yaparken otomatik pilot gibi devreye girip işimizi kolaylaştıran ve bu sayede hayallere dalmamızı sağlayan sistemdir. Beyinde "default mode network" (DMN) olarak bilinen "varsayılan mod ağı", hayal kurarken ya da geçmiş ve geleceği düşünürken aktif olduğundan; beyin bu moddayken hayatımız kolaylaştırdığı gibi dalgınlıklara ve kazalara da neden olabilir. Default Mode network durumunda davranışsal görevlere göre daha fazla aktivite gösteren beyin bölgeleri arasında medial prefrontal korteks, posterior singulat korteks, posterior parietal korteks, hipokampus ve lateral temporal korteks bulunur. Beyin açık bir görevle meşgul olmadığında birbirine bağlı alanlar grubu varsayılan mod ağı olarak adlandırılır.
Bazı bilim adamları, bu alan ağının, bizim duyusal ve motor sistemlerini tanımladığımız anlamda bir sistemi veya bir grup etkileşimli sistemi tanımladığına inanıyor. Bu fikirle tutarlı bir bulgu, varsayılan mod ağının bileşenleri arasındaki beyin aktivitesindeki çarpıcı korelasyon derecesidir. Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, bu bölüm otomatik pilot moduna geçerek olacakları tahmin ediyor, hayal kurmanızı sağlıyor ve günlük işleri çok düşünmeden yapmamıza yardımcı oluyor. Beynimizi geliştirmek ya da sıradışı modlara alabilmek için ihtiyacımız olan şey sadece bir beyindir.
Ali Doğan Eroğlu
Nörobilim Uzmanı Eğitimci