Sağlık ve mutluluğun artırılması amaçlıyla ormanlık alanlarda zaman geçirme pratiği olan orman banyosu Japonya’da 1980’li yıllarda ortaya çıkmış ve Shinrin-Yoku olarak adlandırılmış. Shinrin-Yoku Japoncada orman atmosferinde banyo yapmak ya da duyularımızla ormana girmek demektir. Yani beş duyumuzla bağlantı kurarak basitçe doğada olmak.
Tek şartı, gerçekten doğada, ormanda, yaylada olduğunuzu hissetmek. Bunun yolu da, yanınıza cep telefonu, kamera, saat almamak. Hakiki bir deneyim yaşamaya hazır olmak.
Yürürken bedeninizde rüzgarı, ısıyı hissetmek, ormandan gelen sesleri dinlemek, ayağınızın bastığı toprağı duyumsamak, ağaçlardan yayılan kokuyu içinize çekmek… Sonra, bir taşın üzeri, bir düzlük bulup nefeslenmek. Uçan bir kuşu izlemek.
Doğanın insanın bilinç ve duygularına etkisini ölçmek için Stanford Üniversitesi’nde 60 katılımcıyla gerçekleşen bir araştırmada, katılımcılardan 50 dakika boyunca doğada veya şehir içinde zaman geçirmeleri istenmiş. Yürüyüşten önce ve sonra da duygusal ve bilişsel becerilerini ölçen birtakım testlere tabi tutulmuşlar. Aynı test yürüyüşten sonra tekrar edilmiş. Şehirde yürüyenlerle kıyaslandığında doğada yürüyenlerin endişeli, negatif düşüncelerinin azaldığı ve içinde bulundukları olumlu hissin, şehirde yürüyenlere göre daha uzun sürdüğü ortaya çıkmış. Aynı ekibin yaptığı bir başka araştırmadan da, doğada olmanın hafızayı güçlendirdiği, endişeli ve kararsız düşünceleri azalttığı ortaya çıkmış.
Yani orman banyosu, Japonya'da devlet tarafından da desteklenen bir terapi yöntemi olarak kendine yer bulmuş.
Duygu Aydın
Psikolog