FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 36. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 36. Hafta

2164

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 46 cm. ve ağırlığı 2700 (2080-3330) gram!

Bu haftadan itibaren gebelik muayenelerine muhtemelen haftalık olarak çağrılacaksınız. Gebelik sürenizin tamamlanmasına yaklaşık dört hafta kaldı ve içinizi bir heyecan kaplamaya başladı bile. İlk gebeliğinizse sürekli olarak aklınızda "nasıl olacak acaba?" düşüncesi olabilir. Doğum yapacağınız yeri ve yatacağınız odayı görmek, rahatlamak açısından oldukça faydalı olabilir.

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de gerek normal doğumda gerekse sezaryan ile doğumda epidural anestezi uygulaması yaygınlaşıyor. Almanya'da normal doğumların %60'ında, sezaryan ile doğumların ise %90'ından fazlasında epidural veya spinal gibi bölgesel anestezi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu oranlar, Kanada ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde de yüksektir.

Epidural anestezi sanıldığının aksine yeni bir yöntem değildir, yaklaşık 30 yıldır rutin olarak kullanılan bir yöntemdir. Ülkemizde de artık hemen tüm sağlık kuruluşlarında anestezi doktorları tarafından başarıyla uygulanabilmektedir.

Epidural %90 anne adayında ağrısız ve konforlu bir doğuma olanak verir.

Ağrı, bebekte fetal distres (bebeğin sıkıntıya girmesi) yaratabilen bir durum olduğundan doğumda ağrının giderilmesi fetal distres ve buna bağlı sezaryan riskini azaltır. 

Öte yandan epidural, ıkınma için gerekli kas gücünü azaltabileceğinden doğum eyleminin ikinci evresininin uzamasına ve dolayısıyla vakum uygulama gerekliliğinin doğmasına neden olabilir. 

Kar/zarar oranı genellikle epidural lehine olduğundan doktorunuz size bunu önerdiğinin de kabul etmeniz uygundur.

Bu haftadan itibaren "karnınızın birden aşağı indiğini" fark edebilirsiniz.

Bunun sizin açınızdan en önemli sonucu mide yanması, nefes darlığı, kaburga ağrısı gibi şikâyetlerden büyük oranda kurtulmanızdır.

Bebeğin doğum kanalına girdiğini gösteren bu bulgu doğumun yaklaştığını göstermesi açısından da değerli olmakla birlikte kesin bir gösterge değildir. 

Bazı anne adayları daha erken gebelik haftalarından itibaren bebeklerini "daha aşağıda taşıdıklarını" ifade ederler.

Özellikle 2 veya daha fazla sayıda doğum yapmış anne adaylarında daha sık olan bir durum da erken doğum riskini artırmaz.

hamilelikte beslenme önerileri

Bebeğinizin yağ dokusu giderek artıyor ve buna bağlı olarak kolları ve parmakları boğum boğum ortaya çıkmaya başladı.

Bu haftanın sonundan itibaren doğsa bile "erken doğuma" bağlı bir problem yaşama riski çok düşük.

Miyadında bir gebelik 38-42 haftalar arasında olmasına karşın biz doktorlar 36. haftadan itibaren doğan bebekleri preterm (prematüre) olarak tanımlamayız.

Jinekolog Dr. Kağan KOCATEPE
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı