FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte 14. hafta

Hamilelikte (Gebelikte) 14. Hafta

2037

Artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Hamileliğin en rahat dönemine girdiniz!

Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi (2. trimester-hamileliğin 13.-27. haftaları arasındaki dönem) başladı. Gebelik hormonu hCG’nin düşmeye başlaması ile bulantılarınız, kusmalarınız iyice azalmış, iştahınız düzelmiştir. Bu haftadan sonra kilo almaya başlayabilirsiniz. Ayrıca uykunuzun da düzelmesi ile kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Günlük hayata ve işlerinize daha rahat adapte olursunuz.

14. haftada bebeğinizin baş-popo arası boyu 8 ile 9.3 cm, ağırlığı ise yaklaşık 25 gram kadardır. Bu hafta bebeğinizin bazı mimikleri belirmeye başlar, kaşlarını çatabilir, gözlerini kısabilir, yüzünü ekşitebilir. Böbrekleri çalışır vaziyette hatta içinde yüzdüğü amniyotik sıvıyı yutup, idrar yoluyla çıkartıyor

Bebeğinizin cinsel organları tamamıyla gelişmiştir. Ses telleri oluşumunu tamamlamıştır. Derisi çok ince ve şeffaf bir halde olsa da parmak izi belirmeye başlamıştır.

Saçları dışında, “Languo” denen tüm vücudunu kaplayacak ve onu sıcak tutacak tüyleri uzamaya başlıyor. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında bu tüyler, oluşan yağ tabakası ile değiştirilecek.

Bebeğiniz artık ellerini kullanabilir, avuçlarını açıp kapatabilir, parmaklarını hareket ettirebilir,

Round Ligament ağrısı nedir? Nasıl Hafifletirsiniz?

  • Rahminizin büyümesiyle birlikte getirdiği yan etki olarak gözlemlenen “Round Ligament” ağrısı; karnınızın sağ ve sol bölgesinde hissedilir.
  • Rahminiz şuan kalın bağlar tarafından desteklenip yerinde tutuluyor. Rahminiz büyüdükçe, bağlarınız da uyum sağlamak ve ağırlığı taşımak için uzar ve incelir. Uzayan ve çekilen bağlarınız da karnınızda hissettiğiniz keskin acıya neden olacaktır.
  • Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde, öksürdüğünüzde veya aniden yerinizden kalktığınızda bu ağrıyı daha çok hissediyor olmanız muhtemeldir. Bu ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksekte tutabileceğiniz rahat bir oturma pozisyonunda dinlenmenizi öneririz. 

hamilelikte beslenme önerileri

K Vitamini takviyesi zamanı

Kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için K Vitamini önemlidir. K Vitamininin fazlasını karaciğer muhafaza eder bu nedenle az miktarda tüketmeniz gerekir. Eğer bebek anne karnındayken yeterli K Vitamini alamıyorsa, doğumdan sonra nadir görülen bir kanama bozukluğu meydana gelebilir. Sentetik K Vitamini toksik olabileceğinden takviyeler yerine, K Vitamini içeren besinler tüketmeniz önerilmektedir.

K vitamini içeren besinler nelerdir?

  • Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Sebze yağları, soya yağı
  • Yumurta
  • Yağsız et
  • Süt ürünleri