Tüp bebek tedavi yöntemi, doğal yollarla, hiçbir korunma yöntemi olmamasına rağmen gerçekleşen düzenli cinsel ilişkiye karşın, hamileliğin gerçekleşmediği çiftlere uygulanan ve son derce başarı sağlayan bir yardımcı üreme yöntemidir. Fakat tüp bebek tedavisinde başarı elde edebilmek için birçok etkenin bir arada bulunması gerekir. Kadın ya da erkekte çeşitli sorunlara bağlı olarak tüp bebek tedavisinde başarı sağlanamayabilir. Bu sorunlardan biri de kötü kaliteli embriyolardır.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Elde Etmek
Tüp bebek tedavisi embriyo kalitesi sebebi ile başarılı olmayan denemeler görülebilir.
Fakat kaliteli embriyoya rağmen başarılı olamayan anne ve baba adayları da mevcuttur. Elde edilen embriyo kalitesi iyi değil ise, açıkca başarıyı artıracak bir etken olmaz. Bu sebeple bu gibi adaylarda genetik tanı yapılmasında fayda vardır.
Bazı anne ve baba adaylarında, eş zamanda kromozon bozukluğu ile karşılaşılabilir. Kromozon bozukluğu olan adaylarda, döllenme gerçekleşen yumurtalarda anormallikler olabilir. Fakat yumurtalık işlevleri iyi ise ve döllenme neticesi fazla oranda embriyo sağlanırsa, genetik tanı tekniği ile iyi kalitede olan embriyolar ayırt edilerek anne rahmine transfer edilir.
Genetik inceleme neticesinde bir problem çıkmayan ancak sürekli devam eden düşük kaliteli embriyolarda çeşitli uygulamalar denemesine rağmen hala hamilelik ihtimalini yükseltecek bir sonuca ulaşılamamıştır.
Hamileliğin Sağlanamadığı Durumlarda Mutlaka Bir Neden Aramak Gerekir
Kalitesiz embriyoya yol açan, yumurtalıklardır. Oldukça ender olarak görülse de, sperm kalitesi, bir neden olarak sunulabilir. Özellikle sperm elde edilemeyen baba adaylarında tabii tutuldukları uygulamalar sonucunda sperm elde edilip döllenme oluştuğunda embriyo kalitesi kötü olur. Bu gibi embriyolar ile hamilelik şansı neredeyse yok denecek gibidir. Genetik tanı neticesi problem bulunamayan hastalarda özellikle yumurta seviyesinde bir problem vardır. Bu gibi ihtimallerin çözümü mümkün değildir, fakat donör yumurta kullanılarak işlem gerçekleştirilir ise hamilelik şansı yaratılabilir.
Embriyo kalitesi iyi olan kişilerde hamilelik gerçekleşmiyor ise çeşitli değerlendirmelerin yapılmasında fayda vardır. İlk olarak rahim iç bölgesiyle ilgili problemlerin varlığı araştırılmalıdır. Rahim içi araştırma histeroskopi yöntemi kullanılarak uygulanır. Histeroskopi ile rahim içine ulaşılarak rahim su ile şişirilir ve muayene edilir. Histeroskopi yöntemi ile polipi miyom ve yapışıklık gibi riskler pratik bir şekilde tespit edilebilir ve aynı zamanda tedavi edilebilir.
Kalitesiz ve güçlükle geçen embriyo transferi ile hamilelik olasılığında oldukça düşüş görülür. Embriyo transfer adımında güçlük çekiliyorise rahim ağzının genişletilmesi gereklidir. Tüplerinde tıkanıklık sorunu var olan anne adaylarında eğer tüplerin içinde sıvı toplanmışsa, tedaviye başlanmadan önce işe yaramayan tüplerin çıkarılması gerekir. Tıkalı ve sıvı ile dolu olan tüpler tüp bebek tedavisinde başarı şansını azaltır.
Tekrarlayan Düşüklerin Risk Olasılığı
Normal koşullarda hamile kalan anne adaylarının, düşük yapma riski % 20 civarındadır. Ancak üst üste düşük yapan anne adaylarında düşüğün sebebi ayrıntılı bir şekilde araştırılmalıdır. Ayrıntılı bir inceleme ardından düşüğe yol açan etken tespit edilir ise gelecekteki hamilelik düşüğünü önlemek adına gerekli tedbirler alınır. Düşük eğer, hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşiyor ise büyük bir olasılıkla bebekte bir anormallik durumu mevcut olabilir.
Jin.Op.Dr. Serdar Koç
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı