Genel olarak tüp bebek tedavisi anne adayının yumurtası ile baba adayının sperminin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve bunun sonucunda embriyonun oluşması ile gerçekleşmektedir. Genellikle erkeğin kısır olduğu durumlarda ya da kadınlarda bulunan cinsel işlev bozukluklarında tüp bebek tedavisinin uygulandığı bilinmektedir.
Tüp bebekte sonuç önemlidir
Tüp bebek tedavisinde önemli olan çok sayıda yumurtanın aşılanması ve bunlardan en sağlam ve en sağlıklı olanın seçilmesine dikkat etmektir. Döllenen yumurta embriyoya da cenin adını almaktadır. Söz konusu yumurta çeşitli yöntemlerle anne rahmine yerleştirilmektedir. Yumurta belirli zaman aralıkları ile kontrol edilmektedir. Bu sayede yumurtanın gelişimi izlenmekte ve bunun sonucunda ne kadar sağlıklı olduğu da tespit edilmektedir. Genellikle tüp bebekle tedavi yöntemi %40 oranında başarı sağlamaktadır.
Mini tüp bebek
Oldukça eski bir tedavi yöntemi olan mini tüp bebek tedavisi günümüzde adı yeni yeni duyulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi tüp bebek tedavisinin ilk uygulandığı yıllarda uygulanmıştır. Bu uygulamada ilaçsız bir adet döngüsü sağlanmıştır. Bununla birlikte doğal siklusta tüp bebek işlemi yapılmaktaydı. Bu yöntemde tek yumurta ile uygulama yapılmaktaydı. Çok eski olan mini tüp bebek yöntemi ancak yeni dikkat çekmeye başlamış ve popüler hale gelmiştir.
Mini tüp bebek ve klasik yöntem farkı
Klasik tedavide yumurtanın 10 ve üzerinde alınması amaçlanmaktadır. Ama mini tüp bebek yönteminde tek yumurta alınmaktadır. Sağlıklı olan tek bir yumurtanın döllenmesi söz konusudur. Klasik yöntemde tüm yumurtalara şans verilmekteyken günümüzde bu yöntemin aksine işe yarayan, sağlıklı olan yumurtaların alınması hedeflenmektedir. Bu sayede birden fazla yumurtanın alınabilmesi ancak yumurta artırıcı ilaçların kullanılması ile mümkün olmaktadır.
Genellikle mini tüp bebek yönteminde âdetin 3. gününden 10. gününe kadar yumurta artırıcı olan ilaçlar yumurtaya enjekte edilmekte ve böylelikle yumurta sayısı da artırılmaktadır. Aniden bir yumurtanın çatlamasını ve işe yaramaz hale gelmemesini sağlamak için yumurtalara koruyucu iğneler yapılmaktadır. Bu iğneler sayesinde yumurtalar hem istenen sayıda hem de istenen ebatta elde edilmektedir.
Mini tüp bebek hangi aşamalardan oluşur?
Mini tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında yapılması gereken şey adetin üçüncü gününde ultrason çektirmek olacaktır. Bu sayede annenin rahminde kist olup olmadığı da öğrenilmiş olacaktır. Aynı zamanda hastaya folik asit takviyesi de yapılmalı ve hastaya herhangi bir iğne verilmeden 4 gün sonra yumurtanın büyüyüp büyümediği ve ne kadar büyüdüğü kontrol edilmelidir. Aynı zamanda bu tedavide kişinin kendi kendine büyüyen yumurtasının izlenmesi söz konusudur.
Yumurta çapının 13 mm olduğu görüldükten sonra koruyucu iğne tedavisi başlayacaktır. Mini tüp bebek tedavisinde yumurtanın büyümeye devam etmesi için yumurtaya 1 ya da 2 ampul yumurtlama iğnesi yapılacaktır. Bu tedavi 5-6 enjeksiyonla tamamlanacaktır. Bu yöntemde hafif bir anestezi ile sağlıklı olan tek yumurtanın seçilip alınması söz konusudur. Bunun dışındaki tüm gelişmeler klasik tüp bebek yönteminin aynısı olacaktır.
Jin.Op.Dr. Serdar Koç
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı