Psikoloji, genel anlamda ruh bilimi olarak tanımlanmaktadır. Kişilerin duygu ve düşüncelerini, yaşadığı olaylar karşısında verdiği ve vermesi gerektiği tepkileri incelemektedir. Kişilerin ruhsal durumunu dengeye getirmek ve sağlıklı bir birey olmalarını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra fizyolojik reaksiyonları düzene oturtmayı da amaçlamaktadır.
Psikoloji, oldukça geniş bir kavramdır ve bünyesinde pek çok alt başlık bulundurmaktadır. Genel olarak altı alt başlıkta toparlanan psikoloji başlıklarını genel hatlarıyla incelemek mümkündür.
Psikoloji Alt Dalları
Kişisel Psikoloji
Psikoloji alt dalları ilk amacı insan davranışlarını düzenlemektir. Kişisel psikoloji, insanlar arasında fark yaratan saldırganlık, özşevkat, özsaygı gibi konuları ele almaktadır. Burada bir insanın kendine duyduğu saygının karşı tarafa duyduğu saygıdan daha fazla olması durumunda kişisel psikoloji devreye girmektedir.
Sosyal Psikoloji
Sosyal çevrede insanların birbirine karşı gösterdikleri tavır ve tutumu incelen bir daldır. İnsanların birbiri ile uyumu sosyal psikologlar ve sosyologlar tarafından incelenmektedir. Toplumu oluşturan bireydir ve sosyal psikolojide her birey ayrı ayrı incelenerek sosyal çevre kavramı oluşturulur.
Klinik Psikoloji
Bazı olaylar sonrasında insanlar ağır depresyon geçirebilmektedir. Bazı ruhsal hastalıklar görülebilmekte ve buna bağlı olarak bir tedavi süreci geliştirilmektedir. Özellikle yoğun stres, depresyon, mutsuzluk, cinsel işlev bozukluğu gibi durumlar klinik psikoloji alanına girmektedir. Soruna uygun bir çözüm üretilerek tedavi süreci başlatılmaktadır.
Deneysel Psikoloji
Psikoloji alt dalları arasında en somut halde olanıdır. Çünkü kişinin öğrenme güdüsünü, belleğini ve zekasını çeşitli zihinsel faaliyetlerle ölçmektedir. Kişinin nörolojik durumunu, algılama gücünü incelemektedir. Bu süreçte kişilerin davranışları değiştirilerek daha sağlıklı bir sürece girilmesine yardımcı olunmaktadır.
Gelişim Psikoloji
İnsanlar doğar, büyür, yaşlanır ve ölür. Tüm bu yaşam sürecinde her yaşın farklı bir olgunluğu ve davranış durumu vardır. Yıllar içerisinde insan davranışlarının nasıl değiştiği, duyularını kullanma durumunu incelemektedir. Çocukluk ve yaşlılık dönemi arasındaki süreç ile ilgilenen bu psikoloji dalı, kişilerin yaşıyla orantılı olarak değişen davranışları ile ilgilenmektedir.
Fizyolojik Psikoloji
İnsanın ruhsal değişim sürecinin bedene de etki etmesi söz konusudur. Özellikle ruhsal değişiklikler doğrudan sinir sistemini etkilemektedir. Örneğin sinirlenmiş bir insanın başını ağrıması ruhsal durumun sinir sistemine bir etkisidir. Bunun gibi salgı bezlerine, insanın anatomik yapısına etki eden ruhsal davranışları incelen Fizyolojik Psikoloji, aynı zamanda vücudun hormonal değişiminin psikolojik duruma nasıl etki ettiğini de irdelemektedir.
Onlarca alt dalı olan psikoloji bilimi genel manada 6 alt başlık altında toplanmaktadır. Psikolojinin alt dalları insanın ve sosyal çevrenin davranışlarını farklı açılardan ele alarak sorunu çözmeye yönelik hareket etmektedir.
Sena Kurtcan
Psikolog