FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Okul Öncesi-Okul Çağı Çocuklarda İştahsızlık
Okul Öncesi-Okul Çağı Çocuklarda İştahsızlık

Okul Öncesi-Okul Çağı Çocuklarda İştahsızlık

8657

Konumuz iştahsızlık, okul çağı döneminde de sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Ebeveyn olarak merak ettiğimiz konulardan birisi iştahsızlığa neden olan beslenme ile ilgili sorunlar. Biraz bunlardan bahsedecek olursak;

  1. Besinlerin sunumu ve lezzetinin çekici olmaması
  2. Anne baba uyumsuzluğu ve tartışma ortamları
  3. Yemek yeme saatlerinin düzensizliği
  4. Sevilmeyen besinlere gösterilen tepki
  5. Çocuğun tüketebileceğinden fazla besin servis etmek
  6. Çocuğun kıskançlık krizleridir.

Peki, Bu süreçte neler yapmalıyız? Nasıl bir Beslenme Planı Oluşturmalıyız?

1.Basamak

  • Çocukların aşırı yorgun ve uykulu oldukları zaman iştahları olmadığı için yemek saatlerini buna göre düzenleyin.
  • Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar.
  • Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta ve gazlı-şekerli içecekleri kesinlikle vermeyin. Yarım su bardağı kutu meyve suyu içmesi bile onun iştahının kapanmasına neden olabilir.

2.Basamak

  • Sütü fazla tüketen çocuklarda kabızlık sorunu gözlemlenebilir. Günde yaklaşık 2 sb kadar süt sınırlandırılmalıdır.
  • Yiyecekler çocuğun kolay yiyebileceği türden hazırlanmalıdır.
  • Yemek konusunda kesinlikle çocuk zorlanmamalıdır.

3.Basamak

  • Acele yedirmek, yemek yemeğe yeterli zaman tanınmaması ya da tam tersine yemek süresini çok uzatmak (yarım saat normal bir süredir) ve yemeği döktüğünde tepki verilmesi çocuğunuzu olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla bu tür davranışlardan sakının.
  • Yemeğin aşırı soğuk ya da sıcak olmamasına dikkat edin. Ayrıca birçok çocuk yemekte birbirine karışmış şeyleri reddeder, çok pişirilmiş ve tadı bozuk yemekleri yemezler. Bu noktayı da göz ardı etmeyin.
  • Bu yaşlarda yemek seçme de sık rastlandığı için yemek çeşidini arttırın. Yemek istemiyorsa yiyecekleri önünden alın, tepki göstermeyin, korkutmayın. Tekrar yemek isterse aynı yiyeceği önüne koyun, tekrar istemezse bir öğün başka yemek vermeyin. Alışkanlık yaratacağı için yemediği zaman aç kalacak endişesiyle süt ve sevdiği içecekleri vermeyin.

Sonuç olarak,yaşam boyu devam ettirebilmek için yeterli ve dengeli beslenme kavramı kritik öneme sahiptir. Bu süreçte hem çocuğun hem de ailenin sorunu birlikte çözmesinin gerekliliği herkes tarafından iyice kavranmalıdır.


Diyetisyen