FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
İşlenmiş Et Ürünlerini Tüketmenin Zararları
İşlenmiş Et Ürünlerini Tüketmenin Zararları

İşlenmiş Et Ürünlerini Tüketmenin Zararları

9738

SALAM VE SOSİS:

Çoğunlukla hayvanın direk olarak tüketilemeyecek olan iç yağı, kuyruk yağı, sinir, çürük, bozuk et parçaları, akciğerler, deri ve kıkırdaklarından yapılır. Bu maddelere ek olarak tat vermek için değişik baharatlar eklenir. Uzun raf ömrü ve ürünlerin daha parlak, canlı görünmesi için nitrat, nitrit ve Mono sodyum glutamat gibi maddeler katılır. İç yağı ve kuyruk yağı normal vücut sıcaklığında eriyebilen yağlar değildir. Çocukluk çağında bu yağları tüketen çocuklarda obezite, ileriki yaşlarda kalp ve damar hastalıkları çok daha fazla görülmektedir. Bu gıdalara eklenen koruyucular:

SODYUM NİTRİT:

Lösemi, beyin tümörü, kolon kanseri, meme kanserine yol açtığı saptanmış.

MONO SODYUM GLUTAMAT:

Sinir sitemi hasarı, yeme bozukluğu, obezite, alzheimer nedenidir.

RAFİNE TUZ:

Etin bozulmaması ve tadının iyi hissedilmesi için yüksek oranda rafine tuz kullanılır. Tuz kalp ve damar sorunları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olur.

SUCUK:

Tamamen masum olmamakla birlikte (çünkü sucuk ta doymuş yağ içeriyor), bana salam ve sosise göre biraz daha masum geliyor. Özellikle yukarıda yazdığım katkı maddelerini içermeyen sucuk çok sık olmamak kaydı ile tüketilebilir diye düşünüyorum. Sucuklar fermente ve ısıl işlem görmüş sucuk diye ikiye ayrılıyor. Fermente sucuk bir mayalanma işleminden geçer ve hazırlanması uzun sürer. Bu nedenle ısıl işlem görmüş olan sucuklara göre daha pahalıdır. Fermente sucuklarda salmonella bakterisi fermentasyon sonunda ölmüş olur, fakat ısıl işlem görmüş sucuklarda bu bakterilerin çok azalmakla birlikte tam olarak ölmediği gösterilmiştir. Seçim yaparken bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı