FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Destekli Uyku Nedir? Bebeği Uyuturken Onunla iletişimde Kalmak Nedir?
Destekli Uyku Nedir? Bebeği Uyuturken Onunla iletişimde Kalmak Nedir?

Destekli Uyku Nedir? Bebeği Uyuturken Onunla iletişimde Kalmak Nedir?

4944

Merhaba Sevgili ebeveynler; bugün size hep duyduğunuz, okuduğunuz bir konu ile ilgili yazmak istedim.

Destekli uyku nedir? Bebeği uyuturken onunla iletişimde olmak nedir?

Destekli uyku denilen hadise; bebeğin kendi kendine uyumayı bilmemesi, emmeden, sallanmadan,kucakta gezdirmeden, pilates topunda zıplatmadan vb. gibi şeylerin yapılmadan asla uykuya dalamaması durumudur. Bu durumdaki bebeklerin uyku süreleri genel olarak; 6 aydan küçük bebekler için 30-45dk arasında 6 aydan büyük bebeklerde ise 45-90dk arasındadır. Uyandıktan sonra tekrar uykuya dönmeyi bilmedikleri için uyurken hangi destekleri aldılar ise (Emmek, sallanmak vb.) yine buna ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de uyudukları uyku süreleri sınırlıdır ve bir bebeğin dinlenmesi, öğrendiklerini beynine kaydetmesi için yeterli zamanda değildir. 

Bu saydığım emme, sallanma,kucakta gezdirme,pilates topunda zıplatma desteği ise ebeveynleri ya da bakımverenleri oldukça yorabilen ve onların da uyku kalitesini düşürebilen destekler olduğu için bunlar yerine başka destekler koyarak bebeklerimizi uyutmak mümkün. 

Peki bebeği uyuturken onunla iletişimde olmak nedir? Bu durum bebeğin kendi yatağında kendi kendine uykuya geçmesi durumu ancak bebek uykuya geçerken ebeveynin uyuyana kadar ona eşlik etmesi yani onunla iletişimde, anda kalması halidir. 

Peki nasıl iletişimde kalacağız? Bebeğimiz uyuyana kadar; bazen sırtını sıvazlamak, poposuna pat pat yapamak, pış pış, eeee-ee gibi seler çıkarmak, bebeğin elini tutmak, ya da bebeğin duyduğunda sakinleştiği şarkı,türkü,ninnileri söyleyerek ve bebek uyuyana kadar onun yanında kalarak. Unutmamalıyız ki uyku da bir ayrılıktır ve bu ayrılığa bebeklerimizi yalnız başına (uyuyana kadar ona dokunmadan hatta odadan çıkarak) göndermemek bebeğimizin sağlıklı bir psikolojik gelişimi için önemlidir. 

Bebekle iletişimde kalarak onu uykuya yönlendirmek böyle bir şey. Bir çok yerde bu yöntemlerin destekli uykuya girdiği yazar, bebek desteksiz uyusun diye, bebeğe dokunulmaması bunu alışkanlığa dönüştürdüğü söylenir. Ben bunlara katılmıyorum, bebeğimizin uykuya geçebilmesi için öncelikle sakinleşmesi gerekir. Bebeğinizi sakinleştiren şey ona dokunmanız, poposuna pat pat yapmanız, sırtını sıvazlamanız ya da ninni söylemeniz vb. gibi şeylerse bunların hepsinin bebek uyuyana kadar yapılmasında bir sakınca yok. Çünkü bebeklerimiz kendi kendilerini sakinleştiremezler. 

Bebeklerimizin kendi kendilerini sakinleştirme becerileri 3 yaşa kadar başlamaz. Evet doğru duydunuz; kendi kendini sakinleştirme becerisi 3 yaşta başlar, ancak bu beceriyi kazanmaya ve bunu iyi yapmaya çalışma hali 7-8 yaşlara kadar devam eder. Yani çocuğunuz 7-8 yaşlara gelene kadar her zaman ve her durumda sizin onu sakinleştirmenize ihtiyaç duyabilir ve bu gelişimsel sürece göre çok normaldir. 

Bu nedenle bebeklerimizi 3 yaşa kadar kendilerini sakinleştirme becerileri başlamadığından vede sakinleşmeden uykuya geçemeyeceklerinden dolayı uyuyana kadar yukarıda sıraladığım desteklerin verilmesinde bir sakınca bana göre bulunmuyor. 

Bu arada benim yazdıklarımda kimine göre doğru değil. Özetle anneliğinize uyan, içinize sinen yöntem hangisi ise o şekilde ilerlemenizi tavsiye ederim.


Çocuk Gelişimci & Uyku Danışmanı