Çocuklarımızın gerek bedensel, gerekse zihinsel gelişimlerinin desteklenmesi için haftada 2 kez balık tüketmeleri önemlidir. Maalesef, atıklar ve hava kirliliği nedeni ile her yıl tonlarca civa sulara karışmaktadır. Bundan dolayı yediğimiz balıklar az veya çok civa içermektedir.
Çocuklarımızın sağlığı için; balık seçerken, balıkların içerdikleri civa miktarlarını göz önünde bulundurulması önem taşımaktadır.
Genellikle balığın yaşlanması, büyüyüp irileşmesi ile yapısındaki civa miktarı artar. Tatlı su balıklarında, deniz balıklarına göre civa daha düşüktür.
NEREDEYSE HİÇ CİVA İÇERMEYEN BALIKLAR: Hamsi, sardalya, istavrit
AZ CİVA İÇEREN BALIKLAR: Barbun, tekir, dil balığı, palamut, uskumru
ÇOK CİVA İÇEREN BALIKLAR: Ton balığı, kılıç balığı, iri uskumru, köpek balığı
Bu konu, sadece çocuklarımız için değil, hamile annelerimiz ve çocuk planlayan kadınlar için de önem taşımaktadır.
Sağlıklı günler dilerim...
Uzm.Dr. Alp Tunç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı