Herkesin etrafında W oturan bir çocuk vardır, eğer yoksa da bunu söylediğimde gözünüzün önüne gelen bir pozisyon mutlaka vardır. Bacaklar sağa ve sola bükülü vücut arkaya doğru eğilmiş bir pozisyon ne kadar size rahatsız gelsede çoğu çocuğun bu şekilde çok rahat oturduğunu görürüsünüz. Çoğunlukla bu oturuş yerde otururken oluşur. W oturuşu çocuğunuzda kısa süreli pozisyon değişimlerinde gözlemleyebilirsiniz, unutmayın uzun süreli ya da sürekli olduğunda endişelenmelisiniz. Çocuğun hareketini kısıtlayan ve gelecekte sorunlar açabilecek bir oturuş olduğu için ebeveynler olarak bu alışkanlığı kırmasına yardımcı olmalısınız.
W oturuşun sebebi nedir?
Yukarıda bahsettiğim gibi sadece bir geçiş pozisyonu olabilir. Ama daha sık oluyorsa, altta yatan bir sorunun göstergesidir. Bir çocuk W oturduğunda, geniş bir destek alanı oluşturur ve önündeki bir oyuncağa uzanırken dengede durmayı kolaylaştırır. Bu destek denge ile ilgili olduğu için, çocuğunuz iyi vestibüler ve proprioseptif geri bildirim alamıyor olabilir.
W oturmanın ne gibi sonuçları olabilir?
1) Dönmeyi ve bilateral koordinasyon becerilerini etkiler. W-oturma, bir çocuğun gövdesini dik bir konumda kilitler ve ikili koordinasyon faaliyetlerini tamamlamanın anahtarı olan gövde rotasyonunu azaltır. Gövde rotasyonu olmadan çocukların ulaşabilecekleri ve hareket edebilecekleri yönler sınırlıdır.
2) Çekirdek kas grubunu zayıflatır. Güçlü çekirdek kas grubu (karın, pelvik ve sırt kasları) vücudu ayakta tutmanın ve desteklemenin en önemli noktasıdır. W oturuşta çocuk çekirdek kaslarını aktif kullanmaz, çünkü vücudu sabit tutmak için bacaklarından yardım alır. Bu durum ilerde çocuğun kaba ve ince motor becerilerini, dengesini etkileyebilir.
3) Kalça çıkığı oluşma riskini arttırır. W oturma kalça eklemini zorladığı için eklem bağlarında aşırı stres oluştutur bu da kalça çıkığı oluşma riskini arttırır.
4) Kas gerginliğini arttırır. Uzun süre bu pozisyonda oturmak hamstringlerde (arka bacak kasları) ve kalça rotatörlerinde (kalça eklemini döndüren kaslar) kas gerginliğine neden olabilir. 5)Kötü postür W oturma, pelvisi posterior pelvik eğime yerlertirir ve kambur duruşa sebep olur. Bu oturuş yaşa göre aktiviteyi tamamlamak için gerekli dik duruşun sağlanması ve sürdürülmesinde zorluk yaratır.
Peki yerine hangi oturuşlara teşvik etmeliyiz?
• Çapraz Oturuş: Bu pozisyon bağdaş olarak bilinir.
• Bacaklar Düz ve Önde Oturuş (uzun oturma) : Çocuk iki bacağı önde olacak şekilde poposunun üzerinde oturur.
• Yan Oturuş: Ağırlık bir kalçaya verilip iki ayakta vücudun bir tarafında bükülü şekilde oturma.
• Kısa Diz Çökme: Diz çöküp poposuyla topuklarının üzerinde oturur. Bu pozisyon temel kasları kullanmaya teşvik eder.
• Yüz üstü yatma (tummy time): Her yaşta bu pozisyon çok önemlidir. Bu pozisyon, aynı anda görsel sistemi geliştirirken baş ve gövde kontrolünün geliştirilmesine izin verir.
• Sandalye ya da taburede oturma Çocuğunuzun W oturuşuyla ilgili endişeli olabilirsiniz. Her gördüğünüzde yukarıda oturma pozisyonlarından birine geçiş yapması için uyarabilirsiniz. Çocuğunuzu her istenilen oturuşta gördüğünüz zaman ‘’Harika oturuyorsun.’’ gibi sözlerle motive edebilirsiniz. Alışkanlığı geçirmek zaman alır unutmayın. Israrlı ve sabırlı olmalısınız. Denemenize rağmen hala alışkanlıktan vazgeçmediyse altında yatan başka bir sebep olup olmadığını öğrenmek için MUTLAKA BİR UZAMANDAN DESTEK ALIN.
Dilara Kocabıçak
Ergoterapist