FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Probiyotikler
Probiyotikler

Probiyotikler

628
  • Probiyotiklerin ‘’ağız yoluyla yeterli miktarda alındığında kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine pozitif anlamlı etki yapan, yararlı canlı mikroorganizmalardır’’, ‘’ barsak florasında dengeyi geliştirerek kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalardır’’ gibi gibi birçok tanımı mevcuttur.
  • Yunanca ‘’yaşam için’’ anlamına gelir.
  • Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaların tamamı dost değildir. Bazıları iyiyken bazıları ise kötüdür. Çoğu hastalıkta(obezite,tip2 DM, metabolik sendrom, depresyon, Alzheimer vb.) bu iyi ve kötü mikroorganizmaların dengesizliği söz konusudur.
  • Probiyotik mo. bağırsak mikrobiyotasının dengesini düzeltmeye yardımcı olabilir ve hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilirler.

Sağlığımıza olan yararlarına bakacak olursak;

  • Bağışıklığı güçlendirir ve inflamasyonu azaltır.
  • Gıda alerjilerine karşı korurlar.
  • Sindirim sağlığına destek olurlar.
  • Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının düzelmesine katkı sağlarlar.
  • Akıl sağlığına katkı sağlarlar.
  • Antibiyotik direncini azaltırlar.
  • Deri sağlığına katkı sağlarlar.
  • Kan basıncının ve şekerinin dengelenmesinde yardımcı olurlar.
  • Ağırlık kaybına yardımcı olabilirler.
    (*Ağırlık artışına neden olabilenleri de vardır.)
  • Vitamin ve mineral düzeyleri üzerinde etkili olabilir.
  • Stres yönetimine destek verebilirler.
  • İnflamasyonu azaltabilirler.
  • Laktoz intoleransını iyileştirebileceğine dair olumlu çalışmalar bulunmaktadır.
  • Bağırsak sağlığımıza olumlu yönde etki edebilecek besinler; sütten elde edilen yoğurt, kefir gibi fermente gıdalar, turşu (tuz!), kimchi, ekşi mayalı ekmek, tarhana, kombucha, boza, sebze ve meyveler.

Siz beslenmenize bağırsak dostu besinleri ekliyor musunuz? Ya daa takviye kullanıyor musunuz?


Diyestisyen