Okulların açılmasıyla birlikte çocukların gün içindeki beslenme düzenleri değişmiş oldu. Bazı çocuklar okula erken saatlerde gittiği için sabah kahvaltıyı reddebilmektedir.
KAHVALTIYI ATLAMASINA İZİN VERMEYİN
Çocukların dikkatini toplanmasını ve derslerinde başarılı olmasını sağlayan en büyük etkenlerden biri sabah kahvaltı yapmış olmasıdır. Araştırmalara göre kahvaltı yapan çocuklar okul derslerinde kahvaltı yapmayan çocuklara göre daha başarılı olmaktadır. Kahvaltıda örnek protein kaynağı olan yumurtanın bulunmasına dikkat edin.Yumurta, peynir, ekmek, yeşillik, meyve içeren bir kahvaltı ile çocuğunuzun kahvaltısını zenginleştirin.
OKULDA KAHVALTI İÇİN YANINA YİYECEĞİNİ SİZ KOYUN
Eğer çocuğunuz kahvaltıyı okulda yapacağını söylüyorsa yanına kendi yaptığınız tam buğday ekmeğiyle bol yeşillik içeren tost veya sandviçleri koyun. Kantinden veya dışarıdan poğaça vs. almasına izin vermeyin. Sizin onun beslenme çantasına koyacağınız yiyecekler daha sağlıklı olacaktır.
ARA ÖĞÜN YAPMASINI SAĞLAYIN
Çocuklarınızın dersi sabah erken saatlerde başlayıp öğlen bitiyorsa bu süreçte tenefüslerde hareketli ise acıkabilecektir, yanına sağlıklı ara öğün koyun. Bunlar bir elma, portakal, mandalina olabileceği gibi ceviz, fındık veya 1 kutu süt de olabilir. Çocuklarınızın çikolata gibi abur cubur yemesi yerine sağlıklı ara öğünler yapmasına yardımcı olun.
ÇOCUĞUNUZUN DÜZENİNİ BİLİN
Bazı okullarda öğretmenler 11.30 gibi yemek saati yapabilmektedir. Ve öğlen okuldan çıkan çocuklar eve gittiklerinde tok oldukları halde yemek yemeğe zorlanabilmektedir. Bu nedenle eğer okulda yemek yediyse ve aradan daha 1 saat bile geçmeden siz bu çocuklara yemek yedirmeye çalışırsanız bu çocuklar ya yer obez olur ya da besin reddine gider ve normalden az yemek yiyerek size tepki verebilirler. Çocuklarınızın düzenini bilip ona göre ısrarda bulunun. Tok olan çocuğunuzu yemek yemeye zorlamayın.
ÇOCUKLARIN BİREY OLDUĞUNU UNUTMAYIN
Çocuğunuz size duyduğunu söylüyorsa onu dikkate alın. Gelişmekte olan çocuğunuzun midesi ile sizin mideniz bir değildir, sizden erken doyabilir. Onların bir birey olduğunu unutmayarak onlara sağlıklı beslenmenin neden gerekli olduğunu anlatın. Böylece siz yanınızda olmadığınız zaman da kötü beslenirse sonuçlarını bildiği için sağlıklı beslenmeye devam edecektir.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Beslenme çantalarının olmazsa olmazı suyu unutmayın. Gün içinde yeterli su tüketmesi çocuğunuzun daha sağlıklı olması için gereklidir.
OMEGA 3 ALIMINA DİKKAT EDİN
Çocuğunuzun beyin gelişimini desteklemek için omega -3 almasına dikkat edin, bunun için haftada en az 1 gün balık tüketimi olması gerekmektedir. Ama eğer çocuğunuza balık yediremiyorsanız, IFOS onaylı balık yağı haplarını da tercih edebilirsiniz. Ayrıca omega 3 içeren bitkisel seçeneklerle de çocuğunuzun beyin gelişimi ve zeka aktivesini destekleyebilirsiniz.Örneğin semizotu ve ceviz omega 3 içermektedir. Çocuğunuzun gün içinde bunları tüketip tüketmediğini takip edebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme çantası örnekleri;
- Peynirli, yeşillik içeren tam buğday ekmeğiyle yapılmış tost, ayran, meyve
- UHT sade süt, meyve, kuruyemiş
- Kendi yaptığınız sebzeli börek, kuru meyve, ayran.
Özdegül Baştürk
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)