FİRMA KAYIT
Geri Bildirim

Normal Olamama Üzerine

621

Geçen günlerde, instagram üzerinde bir yine bir “anne” ile kadın-erkek eşitliği hakkında bir konuşma içerisine girdik. Küçük bir kızı, erkek kadar güçlü, atılgan ve yetenekli olduğuna dair düşüncelerle yetiştirmenin dünyadaki “normal” dengeyi bozacağına, kızların yaratılış gereği narin, duygusal ve erkeklerden zayıf olduğunu bilerek yetiştirmenin gerekliliğinden bahsetti. Bu da normal ve anormal kavramını düşündürdü bana.  

Geçen günlerde, instagram üzerinde bir yine bir “anne” ile kadın-erkek eşitliği hakkında bir konuşma içerisine girdik. Küçük bir kızı, erkek kadar güçlü, atılgan ve yetenekli olduğuna dair düşüncelerle yetiştirmenin dünyadaki “normal” dengeyi bozacağına, kızların yaratılış gereği narin, duygusal ve erkeklerden zayıf olduğunu bilerek yetiştirmenin gerekliliğinden bahsetti. Bu da normal ve anormal kavramını düşündürdü bana. Normal kelimesi sözlükte şaşılacak bir yönü olmayan, olağan anlamına gelir. Toplum içerisinde toplumun isteklerine ve öngörüsüne göre davranan herkes normal, farklı davrananlar ise anormal olarak nitelendirilir. Hiç kimseye zarar vermese bile kendi düşüncelerine, kendi isteklerine yönelik hareket eden insan, içinde bulunduğu kitle tarafından anında sindirilmeye çalışılır.

Evrenin temel kuralıdır bu. “Farklı düşünmeyeceksin ve davranmayacaksın. Düşüncelerin, geleceği değiştirecek güçte olabilir ama olsun, sus. Herkes ne düşünür. Kendinde sakla. Onlarla nasıl baş ederiz?” Bir erkeğin içindeki çaresizliği ve üzüntüyü birine anlatarak değil de; elini sertçe masaya vurarak, çevresine bağırıp çağırarak öfke ile ifade etmesi bize nasıl katkı sağlayan bir “normal”. Yüzlerce yetenekli kız çocuklarımızın, bu yeteneklerini ortaya koyamadan, seslerini bile çıkarmadan, içlerinde geleceği değiştirebilme güçleriyle bu dünyadan öylesine gelip geçmeleri bize nasıl bir katkısı olan “normal?”Çocuklarınızı, başkalarının düşüncelerine göre hayatlarını değiştirmeyecekleri şekilde yetiştirin. Kendi “normalinize” aile içinde kendiniz karar verin. Gözünüzden bile sakındığınız çocukları, “elalemin” kendi başarısızlıklarının tatmini olarak kullanmasına izin vermeyin.


Psikolojik Danışman