Günde 2 bardak yeşil çayı genelde diyet listelerinde bol bol görüyoruz. Tansiyon problemi yaşıyorsanız beyaz çayı deneyebilirsiniz diyoruz. Bir de siyah çaysız yapamayanlarımız tiryakilerimiz var. Peki hangisi ne? Hepsi farklı bitkilerden mi elde ediliyor?
Bugün de buna kısa bir açıklama getirmek istedim
- Yeşil çay: Yapraklar toplanır toplanmaz kavrulup, hızla kurutulur. Oksitlenmesine izin verilmez. Yaprakların kendi renklerini, tatlarını ve tazeliklerini korumaları sağlanır.
- Beyaz çay: En uçtaki açmamış tomurcuğun toplanıp, kurutulmasıyla elde edilir. Oksidasyona uğramaz. Anti-aging etkisi olduğu belirlenmiştir.
- Siyah çay: Yapraklar toplanır, ezilir, parçalanır, kurumadan önce oksitlendirilir. Böylelikle güçlü bir tat ve aromaya sahip olur. Okside çaylarda kateşinlerin miktarı azalmaktadır.
- Taze çay yaprakları , özellikle kateşinler (antioksidan ve antimikrobiyal) ve kateşin türevlerini kapsayan flavanoller bakımından zengindir ve bu bileşiklerin oranı/miktarı çayların tat ve kaliteleri üzerinde etkilidir.
- 13 farklı çayla yapılan bir çalışmada kateşin infüzyonları incelenmiş ve en yüksek serbest radikal süpürücü aktiviteyi beyaz ve yeşil çayın sağladığı görülmüştür.
- Sonuç olarak hepsi aynı bitkiden elde edilmekte fakat farklı proseslerden geçmekte. Proses aşamaları arttıkça da antioksidan özellikleri azalmaya uğramakta.
- Eğer çayınıza limon eklerseniz bu antioksidan seviyelerini daha da arttırabilirsiniz.
Neşe Uğur
Diyestisyen