Bugünün bilgi köşesinde; guatrojen besinler var.
Peki nedir bu besinler, neye neden olur, kimler yememeli?
- Guatrojen kelimesi terim olarak "guatr’a neden olan” anlamına gelir. Guatrojen besinler, tiroid hormonlarının üretimini azaltırlar.
- Kandaki tiroid hormonları azaldığında ise tiroid bezi daha fazla hormon üretmek için daha fazla çalışarak hacmini büyütür ve bunun sonucunda “guatr” oluşur.
- Aynı zamanda vücudun iyot emilimini engelleyebilir, tiroid bezine iyot alımı zorlaşabilir.
- Tiroid rahatsızlığı olanlar, hamile ve emziren kadınlar, iyot eksikliği yaşayanlar bu besinleri tüketirken dikkat etmelilerdir.
- Bu besinlerin etkisini pişirerek, iyot ve selenyum alımına özen göstererek azaltabiliriz.
Neşe Uğur
Diyestisyen