Ekip yönetimi; liderlik vasfı taşıdığına inanan herkesin sahip olması gereken özelliktir. Ekip yönetiminde en bilinmesi gereken ve en önemli madde, ekibi yönetirken herkesin memnuniyetini maksimum seviyede sağlamaktır. Bir ekipte çalışanlar içerisinde herkes memnunsa, o ekibin lideri ekip yönetimi özelliğini taşımıyordur. Ekipte çalışanların bir kısmı mutlu, bir kısmı mutsuzsa yine bu özelliğin taşınmadığını gösterir.
Ekip yönetimini hayal ettiğinizde yukardaki okuduklarınızdan sonra eğer halen imkansız olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen yönettiğiniz veya çalıştığınız firma kurumsal firma niteliğinde büyük markalar arasında yer almıyordur.
Ancak ekip yönetiminin tam olarak sağlandığı her firmada büyük marka olacak diye bir kaide yok. Örnek verecek olursak; Google gibi bir firmanın çalışanları işe çok büyük bir enerjiyle gidiyor. Bunun en büyük nedeni ise ekip ruhunun tam olarak sağlanmasıdır.
Ekip yönetiminin tam olarak çalışması için kısmen mali durum da önemlidir ancak genel olarak maddiyattan çok, duygusal yönetimler önemlidir. Bir firmayı yönettiğinizi düşünün. Bu firmanın çalışanları çok fazla çalışmalarına rağmen bir şekilde firmanızdan memnunsa ( mecburiyetler dışında ) ekip yönetiminin maddelerini yerine getirebildiğiniz söylenebilir.
Ekip Yönetiminde Olması Gereken En Önemli Maddeler;
- Ekipte herkesin maximum mutluluğu hedeflenir.
- Ekip içerisindeki sorunların tamamının kolaylıkla çözümlenebileceği bilinir.
- Ekip, iş dışarısında yinede ekibe bağlılığını göstererek çalışmalarını, yaşamını sürdürür.
- Ekip arkadaşı, şirket kültürünü benimser ve hayatında uygular.
- Maddi veya manevi şekilde çözümlenebilir.
Yönetimde, negatif giden her şeyin pozitif yönde çözümlendirilmesi hedeflenir. Bu yüzden bazen yurt dışında genel olarak yapılan “ Team Work ” taktiği yapılır. Ancak Team Work taktiği için eleman sayısının 8 kişiden fazla olması gerekmektedir. Team Work taktiğinde, çeşitli aktivitelerle, ekip arkadaşlarının stres atması ve sadece “çalışan” olarak görülmediğinin göstergesidir.
Ancak sizde bir ekip yönetiyorsanız, mutlaka ekip arkadaşlarınıza gerektiği değeri vermelisiniz. Aksi takdirde ekip içinde başlayan kıvılcımlar, çok büyük yangına dönüşüp ; iş ve yönetimin aksaklık tehlikesine yol açabilir.
Derya Oğuz Sarıalp
Uzman Klinik Psikolog