Dijital detoks, bir kişinin akıllı telefonlar, televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler ve sosyal medya siteleri gibi teknik cihazları kullanmaktan kaçındığı bir süreyi ifade eder. Dijital cihazlardan "detoks yapmak" genellikle dikkat dağıtmadan gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere odaklanmanın bir yolu olarak görülüyor. Dijital cihazlardan en azından geçici olarak vazgeçerek, insanlar sürekli bağlantıdan kaynaklanan stresi bırakabilirler.
Dijital Cihazlar Uykuyu Bozabilir
Özellikle yatmadan önce yoğun cihaz kullanımının uyku kalitesini ve miktarını etkileyebileceğini göstermektedir. Bir çalışma, yatmadan önce dijital cihazlar kullanan çocukların önemli ölçüde daha kötü ve daha az uyuduğunu buldu.
Sürekli Bağlantı İş / Yaşam Dengesini Etkiler
Evde veya tatildeyken bile, e-postanızı kontrol etme, bir iş arkadaşınızdan gelen bir metne yanıt verme ev hayatınız ile iş hayatınız arasında sınırlar oluşturmanızı zorlaştırabilir.
Kendinizi Yetersiz Hissedebilirsiniz
Sosyal medyada zaman geçirirseniz, muhtemelen kendinizi arkadaşlarınızla, ailenizle, tamamen yabancılarla ve ünlülerle kendi hayatınızı karşılaştırırken bulmuşsunuzdur. Karşılaştırma gerçekten eğlencenin hırsızı olabilir. Sosyal bağlantılarınızdan detoks yapmak, kendinizi başkalarıyla karşılaştırmadan kendi hayatınızda önemli olan şeylere odaklanmanın iyi bir yolu olabilir.
Dijital Bağlantı Kaybettiğinizi Hissettirebilir
FOMO olarak bilinen kaçırma korkusu, herkesin yaşadığı deneyimleri kaçırdığınız korkusudur. Sürekli bağlantı bu korkuyu besleyebilir. FOMO ayrıca önemli bir metni, DM'yi veya gönderiyi kaçıracağınız korkusuyla sürekli olarak cihazınızı kontrol etmenizi sağlayabilir.
Süha Topçu
Psikolojik Danışman