Çocukların en sevdiği fiziksel aktivite şüphesiz zıplamadır. Bu nedenle trambolini çok severler. Az eforla çok hareket etmek onları daha da mutlu eder. Düşünsenize sadece ufak bir bacak gerim hareketi ile uçuyorsunuz.
Yapılan bir meta-analiz çalışmasında, 3-25 yaş aralığındaki DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olgularında uygulanan egzersiz yaklaşımları sonucunda, özellikle inhibisyon ve hafıza kontrolü olmak üzere DEHB semptomları üzerinde olumlu gelişmeler gözlendiği, bu etkinin katekolamin, nörotrofik ve büyüme faktörü gibi nörobiyolojik yollar ve indirekt olarakta depresyon, özgüven, ruh hali, duygudurum gibi psikolojik fonksiyonlarda iyileşme sağlanarak oluştuğu varsayılmıştır. İncelenen çalışmalar içerisinde hem uzun dönem hem de akut egzersizin faydalarından bahsedilmektedir.
Literatürde, DEHB olan çocuklarda 6 haftalık aerobik egzersiz ile birlikte tenis ve dart gibi uzun vadede hedefe yönelik egzersizleri içeren kombine egzersiz yaklaşımlarının dikkat üzerine olumlu etkileri olduğunu bildiren çalışmalar olduğu gibi, kısa vadede trambolinde zıplama gibi sadece 5 dakika şiddetli yoğunluktaki fiziksel aktivite sonrasında bile yönetici fonksiyonlarda iyileşmeler gözlendiğini savunan çalışmalar yer almaktadır. Çocuğun duyusal fonksiyonları uyarılarak; algının ve öğrenmenin önü açılır. Ayrıca trambolin en sık kullanılan terapi araçlarından birisidir.
Çocuk üzerinde zıplarken dengesini sağlar, dolaşım hızı artar, kana daha fazla oksijen gider. Aynı zamanda kilo sorunu olan çocuklarda, yağ yakıcı özelliğinden dolayı kilo kontrolü sağlanır. Aile denetiminde dört yaş ve üzeri için uygundur. Özellikle yatak ya da trambolin gibi esnek bir yüzeyde hareket etmek (yürümek bile) vestibuler sistemimizin ve dolayısı ile, dikkat, algı hatta el yazısı gibi daha ince becerilerimizin bile gelişimini destekler.
Dolayısı ile çocukların zıplamasına engel olmak yerine, güvenlik önlemlerini tam ve doğru bir şekilde alarak (etrafı kapalı, aynı anda tek çocuk, takla veya kendisini yere atma gibi tehlikeli hareketleri yapmama ve ebeveyn gözetiminde olma) zıplamayı onlar için güvenli hale getirmek sağlıklı olacaktır. Böylece onlar için destekleyici ebeveynler olup çocukları cesaretlendirerek özgüvenlerininde yükselmesine yardımcı olabilirsiniz.
Esmanur Demir
Çocuk Gelişim Uzmanı & Resim Analisti & Oyun Terapisti