Uygun şekilde tüketildiğinde besleyici bir gıda olan dondurmanın, fazla tüketildiğinde birçok zararı mevcuttur. Ben bu yazımda, boğaz enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırma etkisinden ve bu kötü etkiden çocuklarımızı nasıl koruyabileceğimizden bahsetmek istiyorum.
Soğuk bir gıda olan dondurma ağızdan alındığında, soğuğun yarattığı en önemli etki olan; üst solunum yollarındaki damarların daralmasına neden olur. Klima’ya bağlı vücudun üşümesi veya ayakların üşütülmesi de bu damarlarda benzer şekilde daralma yapar. Bu damarlar vücudun mikroplarla savaşmasını sağlayan savaşçı hücreleri üst solunum yoluna getiren damarlardır. Dolayısı ile boğazdaki ısı düşüşüne bağlı, damarların daralmasıyla savaşçı hücreler, üst solunum yoluna ulaşamaz. Sonuç olarak virüs ve bakteriler çocukta kolay şekilde enfeksiyon yapar. Bu nedenle dondurma yerken beraberinde ılık su içirilmesi, dondurmanın ısırılarak değil, az az yalanarak tüketilmesinin sağlanması uygun olacaktır.
Daha önce çikolata ile ilgili postumda; çikolatalı gıdaların tüketiminin, reflüye yol açarak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırdığını ve astım atakları oluşumunu tetiklediğini anlatmıştım. Çikolatalı dondurmanın sık tüketimi de, aynı etkilere neden olur. Bu açıdan çocuklarınızı boğaz enfeksiyonundan korumak için; çikolatalı olmayan dondurmaları tercih etmenizi öneririm.
Uzm.Dr. Alp Tunç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı