DERİ HASTALIĞI NEDİR? ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI
Çocuk cildi yetişkinlere göre farklı pek çok özelliğe sahiptir. Görülen hastalığa uygun olan tedavi yöntemi belirlenerek uygulanması önemli bir durumdur. Rahatsız oldukları durumu tamamen açıklayamayan çocuklar tıbbi muayeneye tam anlamıyla yardımcı olamayabilirler. Pediatrik dermatolog ise çocuklar için tasarlanan tıbbi ekipmanları ile muayene edilmektedir. Çocuklarda oluşan deri hastalıkları doğumdan ergenliğe kadar devam etmektedir. Pediatrik dermatolog ile pek çok çeşidi bulunan cilt rahatsızlıklarına tıbbi bakım imkanı bulunmaktadır. Cildi etkileyen deri hastalıklarının tıbbi ve reçeteli tedavi ile önüne geçmek mümkündür.
Çocuklarda yaygın görülen deri hastalıkları arasında saç ve tırnak rahatsızlıkları, mantar, akne, cilt enfeksiyonları, sedef hastalığı ya da kurdeşen yer almaktadır.
- AKNE
Akne olarak bilinen deri hastalığının toplum içerisinde bilinen ismi sivilcedir. Kimilerinin vücudunda belirli dönemlerde görülürken kimilerinin ise hayatı boyunca cildinde yer alabilir. Akne oluşumunun sebebi genel olarak yağ üretimi ile görevli olan yağ bezlerinin ve kıl köklerinin kapanması ile ortaya çıkmaktadır. Genel olarak alın, göğüs, sırt ve omuzlarda ortaya çıkmaktadır. Doğumdan itibaren her yaş döneminde ortaya çıkabileceği gibi genel olarak gençlerde görülen bir rahatsızlık olarak ifade edilir. Aşırı şekerli gıda tüketimi, ilaçlar ya da hormon dengesizliği gibi pek çok faktöre bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.
- EGZAMA
Cildin kızararak kaşıntılı bir hastalığa dönüşmesine verilen isimdir. Akne gibi her yaştan bireyde görülebilen bu hastalık genellikle çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Bilimsel olarak atopik dermatit olarak bilinen egzaman hastalığı kronik olabileceği gibi dönem dönemde ortaya çıkabilir. Kronik egzaman hastalığına sahip olan kişiler hayatı boyunca buna alışmalı ve tedbirli olmalıdır. Tedavisi ise kesin ve net bulunmuş değildir. Fakat uygulanan bazı tedaviler kişisel bakımlar ile önüne geçmekte mümkündür. Cilt düzenli olarak nemlendirilmeli ve sert sabunlardan kaçınılmalıdır.
- KURDEŞEN (ÜRTİKER)
Ciltte ortaya çıkan ve kısa sürede kaybolan, kırmızı ya da ten rengi yumrulara verilen isimdir. Ürtiker rahatsızlığı bulunan kişiler dünya üzerinde yaklaşık %20’lik kısmı oluşturmaktadır. Duygusal değişimler, çizilmeler, duygusal değişimler ya da egzersizler kurdeşen ve oluşan kaşıntının şiddetini arttırabilir. Doktor kontrolünde kullanılan krem ve merhemler ile kurdeşen hafifler ve ortadan kalkar.
- SEDEF HASTALIĞI
Sedef hastalığı oluşumunda etkili olan en önemli şey, cilt hücresi üretimidir. Sedef hastalığı ile birlikte ciltte pullarla kaplı, kabuklu lekeler oluşmaya başlar. Genel olarak dizler, dirsekler, kafa ve sırtta görülse de aslında vücudun herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda yalnızca lekeler varken bazı hastalarda ise kaşıntı ve ağrı da gözlemlenmektedir. Diğer deri hastalıkları gibi pek çok yaşta görülebilen sedef hastalığı aynı seyirde ilerlemez. Tedavi yöntemleri ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçmek mümkündür.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN ÇOCUKLARDA DERİ HASTALIKLARI
Deri vücudun tüm yüzeyini kaplayan en büyük organ olarak ifade edilebilir. Dış ortamla en fazla temasta bulunan organ olarak da bilinir. Bu nedenle de deri üzerinde alerjenler, fiziksel etkenler, iklim koşulları ve pek çok faktör etkin rol oynamaktadır. Deri hastalıkları da ülkemizde ve dünya da görülen en yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalılar arasında görülen belirtiler neredeyse birbirinin aynısı olarak görülmektedir. Deri hastalıkları da diğer tüm hastalıklar gibi oldukça önemlidir. Bu nedenle ciddiye alınmalı ve erken teşhis ile bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Çocuklarda görülen deri hastalıkları için de alanında uzman olan bir pediatrik dermatolog ile önüne geçilebilir.
CİLT KURULUĞUNUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Pek çok deri hastalığının ilerlemesini önlemek için cildin nemli tutulması önemli bir faktördür. Öncelikle cilt kuruluğunu önlemek için, Haftada 2-3 defa uzun sürmeyen banyolar ılık su ile yapılmalıdır. Banyoda sabun yerine cildin asit yapısını bozmayan ürünler tercih edilmelidir. Kese ya da lif yerine temizleyicileri cilde el ile uygulamak gerekmektedir. Banyo sonrası cilt nazikçe kurutularak nemlendirici kullanılmalıdır. Kaşıntının giderilmesi için alkol ya da kolonya gibi malzemeler cildi daha fazla kurutacağı için tercih edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki, ciltte kuruluğun artmasıyla birlikte kaşıntı ortaya çıkar. Nemli tutulan cilt kaşıntıdan uzak kalır ve var olan deri hastalıklarının yayılmasının önüne geçilir.
Eğer siz de akne sorunu yaşıyor veya akne tedavisi gibi konularda daha detaylı bilgi almak isterseniz dermoankara.com üzerinden Prof. Dr. Evren SARIFAKIOĞLU’na başvuru yapabilirsiniz.