Ailelerin Bebek Beslenme Konusunda Yaptığı 5 Hata!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Buğra Han ACAR; bebeklerde 1 yaş civarında özellikle yapılan 5 hatadan bahsetti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Buğra Han ACAR; bebeklerde 1 yaş civarında özellikle yapılan 5 hatadan bahsetti.
Bebek beslenmesi konusunda "inek sütü" önemli bir noktada. Özellikle ilk bir yaşında ve sonrasında çok iyi bilinmesi gerek.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Buğra Han ACAR; Anne sütü nasıl saklanmalı..Oda ısısında kaç saat? Buzdolabında? Derin dondurucuda? sorusunu cevaplıyor...
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Buğra Han ACAR, dondurmanın özellikle çocuklar tarafından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirtirken ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.
Anne sütü; bebeğimize vereceğimiz en büyük hediye. Hal böyle olunca da bebeğimiz doğduğu andan itibaren yeni annenin endişeleri , kaygıları başlıyor; ”Sütüm yetiyor mu, nasıl arttrmalıyım?”
Sağma işlemine başlamadan ellerinizin, göğsünüzün ve sağmak için kullandığınız malzemenin temiz olduğundan emin olun. Sağdığınız sütün saklama kabına mutlaka tarih etiketi yapıştırın.
Yavaş yavaş ek gıdaya başlayan bebeklerinize bir gıdayı ilk defa veriyorsanız yeni gıdayı denediği günden 3 gün sonra farklı bir gıdayla tanıştırın. Böylelikle geçen 3 gün içinde
Emziren anneler için enerji ve besin öğeleri önerilirken, kadınlar arasındaki kişisel farklılıklara göre belirlenmelidir. -Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemeliler.Bu süre 6 ay ya da daha uzun süre olabilir.
Farklı tatlara alışması için altı aydan önce ek besin vermek, Gece sık uyanan bebeklere ek besin vermek. Ayda 1 kg alırken, 500 -600 gram aldığında bebeği hemen de gıda vermek.
Altıncı aydan itibaren anne sütüne ilave olarak uygun ek besinler verilmelidir. Bu dönemde verilecek ek besinler sebze püresi, meyve püresi, yoğurt, peynir, ekmek, yumurta,...vb. gibi besinlerdir.
Emzirme döneminde çoğu annenin içine girdiği bir durum olan; çocuğuna yeterli besini sağlayamama sorunundan ötürü endişe duymaya başlarlar. Bu durumda anne sütünü artıran yiyecekler nelerdir sorusu ilk akla gelen sorudur.
Özellikle çalışan annelerin en büyük dertlerinden biri “sağdığım sütü nasıl saklayacağım ve hadi sakladım eve nasıl getireceğim” konusudur.
Anne sütü 2 yaşına kadar bebeğin temel besinidir. EK gıdalar 6. Aydan sonra anne sütüne ek olarak verilir.
Bebekler dördüncü aydan sonra yavaş yavaş, anne sütünün yanında ek gıda maddelerine, daha koyu kıvamlı ve bebeği daha uzun süre tok tutacak besinlere ihtiyaç duymaya başlar.
Bebeğimiz ilk ek gıdaya başladığında 7. ay civarında kahvaltıya başlanır. Yumurtanın sadece sarısını verebilirsiniz. Önce çay kaşığının ucuyla vermeye başlayın. Yavaş yavaş ilerleyin, 1 hafta sonunda 1 yumurtanın sarısını yesin bebeğiniz.
Bebekler ek gıdaya başladıktan sonra su içmeye de başlarlar. Önce 1-2 küçük kaşıkla başlanmalı. Verdiğiniz ek gıda miktarı kadar su verebilirsiniz.
Her anne baba için çok sıkıntılı bir durumdur. Özellikle 8-9. ayda başlayıp, okul çağına kadar süren bir durum olabilir. Çocuğun yeme isteği büyüme hızına Ve kişisel durumuna göre belli dönemlerde değişse de, 1-2 yaş arası iştahın en düşük olduğu zamanlardır.
Pütürlü besinlere geçme zamanı geldi. Bebeğiniziniz ek gıdaya geçtiği ilk dönemlerde, yemekleri öğütemeyeceği ya da yemeklerin boğazına kaçacağı korkusuyla biraz korumacı davranıyorsunuz.
Bebeğiniz için hazırladığınız yemeği doğru şekilde çözüp yeniden ısıtarak, bakteri üremesini engelleyebilirsiniz. Bu işlemi doğru uygulamanız gerekir.
Bebeğinize uygun bir mama sandalye alın. İlk denemeleri yapana kadar siz yemek yerken bebeğinizde sizinle aynı sofrada meme sandalyesinde sizi izlemesine imkan verir.