Herkese merhaba,
Bugün sizlere çocuklarla uyguladığımız, bir terapi tekniği olan Oyun Terapisini anlatacağım. Bildiğimiz gibi çocuklar duygu ve düşüncelerini bir yetişkin kadar kolay ifade edemezler. Hatta çoğu zaman yaşadıkları durumlardan kaynaklı iç dünyalarında oluşmuş duygu ve düşüncelerini anlamlandırmakta güçlük çekebilirler. Çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine yardımcı olmak için oyun terapisi tekniğini kullanırız. Zaman zaman danışmanlık odamda “Oyunun terapisi mi olur?” “Biz zaten evde de oyun oynuyoruz.” “Evde oynadığı oyunlarıyla bizde terapi yapamaz mıyız?” gibi sorularla karşılaşıyorum, bu sorularla karşılaştığımda ailelerimize önce oyunu ardından oyun terapisini en baştan açıklıyorum. Peki çocuklar için oyun ne demektir? Oyun terapisini daha iyi anlamlandırmak için öncelikle oyun çocuklar için ne ifade eder bunu açıklayarak başlayalım ve ardından oyun terapisinin ne olduğunu açıklayayım.
Oyun Nedir?
Oyun, çocuklar için hayatın pratiklerini yaptıkları, öğrendiklerini deneyimledikleri, duygularını keşfedip ifade ettikleri alandır. Oyun çocuğun dilidir. Oyun, çocuğun ne anlatmak istediği oyuncakları ise kelimeleridir. Oyun; çocuğun iletişim aracı, çocuğun haklarından bir tanesi, kendini ifade edebilme sanatı, günlük hayattan öğrendiklerini deneyimleme alanı, en temel aktivitesi, ve en ciddi işidir. Oyun çocuğun kendini ifade edebildiği, yeteneklerini farkettiği, yaratıcı potensiyelini kullanabildiği, dil, zihin,sosyal, duygusal,ve motor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır. Çocuklar için oyun, bir yandan fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklerken bir yandan da hayatı ve insan ilişkilerini prova ettikleri doğal bir iletişim kurma yoludur. Oyun aynı zamanda iyileşmenin de bir parçasıdır.
Oyun çocuklar için işte bu kadar önemli bir iletişim aracı.
Peki Oyun Terapisi nedir?
Oyun terapisi; oyun terapi odası, oyun terapisti ve oyun terapisine uygun olarak seçilmiş özel oyuncaklarla yapılır.
Terapi sırasında çocuğun oynamayı tercih ettiği oyuncaklar, bu oyuncakları kullnış şekli ve bu oyuncakların anlamları terapist tarafından yorumlanır. Çocukların iç dünyalarında yaşadıkları sorunları ve duygularını dışa vurmalarına yardım eden bir tekniktir. Çocuğun iç dünyasındaki problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Çocuklar, yetişkinler gibi duygularını anlamlandıramaz veya ifade edemezler kendilerini en rahat ifade ettikleri iletişim aracı oyundur. Çocukların problem ve ihtiyaçlarını dışa vurdukları bir araçtır.
Oyun Terapisi Hangi Yaş Çocuklar İçin Uygundur?
Çocuklar 2 yaş civarlarında sembolik oyun becerisine sahip olurlar, sembolleri ve metaforları kullabilirler. Oyun terapisi 2-11 yaş aralığındaki çocuklar için uygundur.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
- Uyku/ Yemek/ Tuvalet problemleri,
- Tırnak Yeme,
- Parmak Emme,
- Duygudurum Bozuklukları,
- Seçici Konuşmamazlık,
- Ölüm ve Yas Durumları,
- Bağlanma Sorunları,
- Davranış Bozuklukları,
- Mükemmelliyetçilik,
- Sosyal Problemler,
- Şiddete Şahit Olma,
- Kaygı Bozuklukları,
- Kardeş Kıskançlığı,
- Travma ve Fobiler gibi durumlarda oyun terapisi uygulanır.
Cemre BecerÇocuk Gelişimci & Aile Danışmanı & Oyun Terapisti
Cemre Becer
Çocuk Gelişimci & Aile Danışmanı & Oyun Terapisti