Sağlık Bakanlığı’nın bebekler ve çocuklar için hangi aşının hangi zamanda yapılması gerektiğini gösteren Aşı Takvimine buradan inceleyebilirsiniz.
Aşı yaptırırken nelere dikkat edilmesi gerekir, aşıların takip edilmesinin önemi, özel aşılar hakkında bilinmesi gerekenler ve çok daha fazlasını Bebeko.com.tr’den takip edebilirsiniz.
Doğum:
- Hepatit B
1.Ay Aşıları
- Hepatit B (2.Doz)
2.Ay Aşıları
- Karma (DBT-Çocuk felci)
- Verem:
- Rotavirüs (1.doz)
- Pnömokok (1.doz)
3.Ay Aşıları
- Karma (DBT-Çocuk felci)
- Rotavirüs (2.doz)
- Pnömokok (2.doz):
4.Ay Aşıları
- Karma (DBT-Çocuk felci)
- Pnömokok (3.doz)
6.Ay Aşıları
- Hepatit B
9.Ay Aşıları
- Kızamık
12.Ay Aşıları
- Kızamık
- Kızamıkçık
- Kabakulak
12-14.Ay Aşıları
- Suçiçeği
12-15.Ay Aşıları
- Pnömokok (4.doz)
18.Ay Aşıları
- Karma (DBT-Çocuk felci)
24.Ay Aşıları
- Hepatit A
30.Ay Aşıları
- Hepatit A
4-6 Yaş Aşıları
- Kızamık
- Kızamıkçık
- Kabakulak
HANGİ AŞI NE İŞE YARAR ve NE ZAMAN UYGULANIR?
Hepatit B Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Hepatit B enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. Doğumda, 1. ayda ve 6. ayda olmak üzere 3 doz şeklinde kas içine uygulanır.
Pnömokok Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Pnömokok bakterisinin neden olduğu, zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı ve bakteriyemi denen hastalığa karşı bağışıklık sağlar. 2-4-6 ve 12. aylarda kas içine uygulanır.
Verem Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Verem mikrobuna karşı bağışıklık sağlar. Doğumdan sonraki 2. ayda cilt içine uygulanır. Yapılan yerde yaklaşık 1,5-2 ay sonra iz bırakarak iyileşen cilt reaksiyonu olur.
Rotavirüs Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Özellikle kış mevsiminde 2 yaş altındaki çocuklarda ateş, ishal ve kusma şeklinde barsak enfeksiyonu yapan bir virüse karşı (rotavirüs) bağışıklık sağlar. 2 ve 3 doz şeklinde yapılabilen 2 formu vardır. Ağızdan damla şeklinde uygulanır. İlk dozun doğumdan sonraki 6-14. hafta içinde yapılması gerekir. Son doz 28.haftaya kadar yapılmalıdır. Sağlık bakanlığının rutin aşı programında olmayan ailenin isteği üzerine yapılan özel bir aşıdır.
Pnömokok Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Pnömokok bakterisinin neden olduğu, zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı ve bakteriyemi denen hastalığa karşı bağışıklık sağlar. 2-4-6 ve 12. aylarda kas içine uygulanır.
Karma (DBT-Çocuk felci) Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
DBT: Difteri, boğmaca ve tetanoz aşısı (DBT) bu hastalıklara karşı korur. 2 aylık 4 aylık 6 aylık 18 aylık 4-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Diğer aşılarla aynı anda uygulanabilir. 7 yaş ve üzerindeki çocuklara boğmaca aşısı yapılmaz.
Çocuk felci: Polio enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde uygulanır. İlköğretim 1. ve 8. sınıflarda pekiştirme dozları yapılır. Kas içine uygulanır. 6. ve 18.ayda ağızdan damla olarak ayrıca verilir.
Kızamık Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Kızamık enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. Kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan 3'lü bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına uygulanabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.
Kızamıkçık Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Kızamıkçık enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. Kızamık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan 3'lü bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına uygulanabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.
Kabakulak Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Kabakulak enfeksiyonuna karşı bağışıklık sağlar. Kızamıkçık ve kızamık virüsleriyle aynı enjektörde yapılan 3'lü bir aşıdır. Kas içine veya cilt altına uygulanabilir. 1 yaşında ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.
Suçiçeği Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Bir yaşında MMR(kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşısı ile aynı anda veya ondan bir ay sonra cilt altına uygulanan bir aşıdır. 5-6 yaşlarında ikinci bir pekiştirme dozu gerekir. Sağlık bakanlığının rutin aşı programında olmayıp isteğe bağlı olarak özel olarak uygulanan bir aşıdır.
Hepatit A Aşısı Nedir? Kaçıncı Ayda Yapılır?
Hepatit A virüsünün neden olduğu sarılık hastalığına karşı uygulanan bir aşıdır. Yurt dışında 1 yaşından itibaren uygulanabilmekte ise de ülkemizde, genellikle 2 yaşından itibaren 6 ay ara ile kas içine uygulanmaktadır. Sağlık bakanlığının rutin aşı programında olmayıp isteğe bağlı özel olarak uygulanan bir aşıdır.