FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocukların Gelişiminin Normal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Çocukların Gelişiminin Normal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Çocukların Gelişiminin Normal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

2012

Gelişim gerilikleri çocukların beklenen zamanlarda beklenen gelişim seviyesine ulaşamama durumudur. Her anne baba çocuğunun artık büyümesini, yürümeye başlamasını, konuşmasını, tuvalet alışkanlığını kazanmasını ve kendi kendine yetebilmesini ister. Bu istek listesi böylece uzayıp gider.

Bu büyüme sürecini izlemek birçok anne baba için keyifli bir süreç olsa da bazıları için oldukça sancılı geçebilir. Bir yaş öncesinde size uyumlu olduğunu ifade ettiğiniz bir çocuğunuz varken yeni yaşı ile birlikte sizin dediklerinizi yapmamak için ağlayan, bağıran bir çocukla karşılaşabilirsiniz. 

Hamile olduğunu öğrenen anne bebeğinin her ay nasıl gelişeceğini öğrenmeye başlar. Daha sağlıklı gelişmesi için neler yemesi ve neler yapması gerektiğini ayrıntıları ile öğrenir. Kalbi ne zaman oluşur, ilk kez bir sesi ne zaman duyabilir, elleri ve ayakları ilk ne zaman hareket edecektir.

Gelişimin ilk basamaklarını anne karnında attıktan sonra sağlıklı olarak dünyaya gelen bebeğin gelişimi ay ay devam eder. Her ay anne babası ile daha fazla iletişime girmek için büyük çaba gösterir, boyu daha fazla uzar ve 1. ay, 3. ay derken 1 yaş partisinin yapılma zamanı geldiğinde artık yürüyen ve “anne baba” demeye başlayan bir çocukla karşılaşılır.

Bazıları erken yürürken, bazısı 8 ay emer, bazısı 3 yaşında konuşur, bazısı 1 yaşında koşar bunlar çocuğun içinde bulunduğu koşullardan kaynaklı olabilir. (Bunlar keskin sınırlar değildir.) Hepimiz farklı anne-babaya, çevreye ve farklı imkanlara sahibiz. Aynı çevrede olsak bile herkesin yetişme ve yaşantısı farklı olduğu gibi her çocuğun gelişimi de birbirinden farklıdır.

Kısaca özetleyecek olursak çocuğunuzun gelişiminin normal olup olmadığını anlamak için; çocuğunuzun gelişimini çok iyi tanımalı ve içinde bulunduğu yaşın gelişimsel gereksinimlerini bilmeniz gerekmektedir. Eğer çocuklar yaşına uygun yapması gereken becerileri geliştirmekte zorlanıyorsa bir problem olabilir ve bu noktada çevredeki akranlarımızla karşılaştırmak yerine bilimsel testlerle çocukların gelişim düzeyi takip edilmekte ve çocuğun içinde bulunduğu yaşa göre seviyesi belirlenmektedir. Bu nedenle zamanında yapılan müdahaleler çok önemlidir. Bir çocuk değerlendirilirken bireysel özellikleri ele alınmalı ve diğer çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır.


Çocuk Gelişim Uzmanı