FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Böğürtlenin faydaları nelerdir? Böğürtlenin besin değerleri nedir?
Böğürtlenin faydaları nelerdir? Böğürtlenin besin değerleri nedir?

Böğürtlenin faydaları nelerdir? Böğürtlenin besin değerleri nedir?

1457

Antosiyaninler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan böğürtlenin; kalp hastalığına, kansere ve diyabete karşı koruma sağladığı düşünülen özellikleri sayesinde pek çok açıdan insan sağlığına faydası vardır.

Kan şekeri kontrolüne yardımcı olurlar

Böğürtlen yüksek lif içeriği ile birlikte düşük şeker içeriği, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemek için onları mükemmel bir seçenek haline getirir.

Beyni korur

Böğürtlen dahil meyvelerdeki antioksidanların beyin iltihabını azaltmaya ve nöronların iletişim şeklini değiştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlar yaşa bağlı hafıza kaybını önlemeye, motor eşgüdümünü korumaya ve bilişsel düşüşü engellemeye yardımcı olmaktadır.

Sindirim sağlığına yardımcı olur

Böğürtlen, sindirim sisteminin optimum çalışması için gerekli olan hem çözünmeyen hem de çözünür liflerin bir kaynağıdır. Böğürtlen içinde çözünmeyen lif, kalın bağırsakta suyun kolay ve daha iyi emilimini teşvik eder ve dışkıya hacim kazandırır. Bu, düzenli bağırsak hareketlerine, kabızlıktan kurtulmaya ve sindirim sağlığına yardımcı olur.

Sağlıklı bir kalp

Böğürtlendeki antosiyaninler gibi flavonollerin zenginliği onu kalp dostu bir meyve yapar. Böğürtlen içinde bulunan magnezyum ve lif gibi diğer faydalı bileşenler, arterlerin tıkanmasını önler ve yumuşak bir kan akışını uyarır. Bu, inme ve ateroskleroz gibi çeşitli kalp hastalıkları riskini azaltır ve kardiyovasküler sağlığı korur. Böğürtlenlerde magnezyum da kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur ve kalp ritmini ve düzensiz kasılmayı önler.

Bağışıklığı kuvvetlendirir

Böğürtlen, fitoöstrojenler, vitaminler ve minerallerin varlığından dolayı vücudun bağışıklık sistemini iyileştirmede yardımcı olur. Böğürtlenin düzenli tüketimi, çeşitli patojenlerle savaşmaya yardımcı olur ve vücudu enfeksiyonlardan ve diğer ölümcül hastalıklardan korur.

Sağlıklı kemikler

Böğürtlen, sağlıklı kemikleri korumak için gerekli olan magnezyum ve kalsiyum gibi hayati mineralleri içerir. Kalsiyum kemikleri güçlendirir; magnezyum kalsiyum ve potasyumun vücuda emilimini kolaylaştırır. Buna ek olarak, böğürtlende bulunan fosfor kalsiyumun düzenlenmesinde yardımcı olur, böylece güçlü kemikler oluşturulmasına ve ayrıca düzgün hücresel işleyişe katkıda bulunur.

BÖĞÜRTLENİN BESİN DEĞERLERİ

100 g böğürtlende aşağıdakiler bulunur:

  • Su: 88,15 g
  • Enerji: 43 kcal
  • Protein: 1.39 g
  • Toplam yağ: 0.49 g
  • Karbonhidrat: 9.61 g
  • Lif: 5.3 g
  • Toplam şeker: 4.88 g
  • Kalsiyum: 29 mg
  • Demir: 0.62 mg
  • Magnezyum: 20 mg
  • Fosfor: 22 mg
  • Potasyum: 162 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Çinko: 0,53 mg
  • C vitamini, toplam askorbik asit: 21 mg
  • Tiamin: 0.02 mg
  • Riboflavin: 0.03 mg
  • Niasin: 0.65 mg
  • B-6 Vitamini: 0.03 mg
  • Folat, DFE: 25 µg
  • B-12 Vitamini: 0 µg
  • A Vitamini, RAE: 11 µg
  • A Vitamini, İÜ: 214 İÜ
  • E Vitamini (alfa-tokoferol): 1.17 mg
  • D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
  • D vitamini: 0 IU
  • K Vitamini (filokinon): 19.8 µg
  • Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.01 g
  • Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.05 g
  • Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.28 g
  • Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Kafein: 0 mg