FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Ayvanın Faydaları Nedir? Besin Değerleri Nelerdir?
Ayvanın Faydaları Nedir? Besin Değerleri Nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nedir? Besin Değerleri Nelerdir?

1538

AYVANIN FAYDALARI

Besin değeri oldukça yüksek olan ayva meyvesi, yüksek oranda C vitamini ve besin lifi içermektedir. Ayrıca demir, kalsiyum, A vitamini, B6 vitamini, potasyum ve fosfor açısından da zengindir.

Kilo kontrolü

Ayva lif açısından zengindir, midenin daha uzun süre tok kalmasını sağlayarak kilo almanıza ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olan bir diyet maddesidir. Tek bir küçük meyve, lif için günlük önerilen değerin yüzde 7’sini sağlar.

Sindirimi kolaylaştırır

Ayvada önemli miktarda lif vardır. Lif, peristaltik hareketi ve sindirimi kolaylaştıran, kabızlık gibi durumları önleyen ve vücudu kolorektal kanser gibi daha ciddi durumlardan koruyan mide sularının salgılanmasını artırır. Bir küçük ayva, 4 gram diyet lifi içerir.

Kanser riskini azaltır

Ayvalar yüksek seviyelerde polifenoller ve fitokimyasallar içerir. Çalışmalar, bu bileşiklerin kardiyovasküler hastalık, astım ve diyabetle mücadeleye katkıda bulunabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca, düzenli olarak günlük ayva tüketiminin akciğer ve kolon kanseri riskini azaltabileceği öne sürülmüştür.

Kalp sağlığınızı artırmaya yardımcı

Ayva vücuttaki kolesterol seviyelerini azaltır. Antioksidan aktivite, yağların oksidasyonunu azaltabilir, trigliseritleri nötralize edebilir ve kan damarları arasında bulunan yağları kesebilir. Ayrıca, ayva kabuğu quercetin adı verilen bir flavonoid içerir. Bu flavonoid kan damarlarımızdaki inflamasyonu azaltarak kalbi güçlendirir.

Görme yeteneğinizi geliştirir

Ayvaların gece körlüğünü tedavi edebileceği öne sürüldü. Flavonoid bileşikler ve filonutrientler göze zarar veren serbest radikalleri azaltabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Ayva, bağışıklık sisteminizi güçlendirmede etkili olan C vitamini içeriği ile bilinir. C vitamini, hastalıklara neden olan mikroplara karşı vücudu koruyarak, beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırmaya yardımcı olur.

Cilt bakımı

Ayvada bulunan yüksek düzeyde antioksidan ve vitaminler cildinizi sağlıklı ve genç tutmak için çok faydalıdır. Antioksidanlar serbest radikallerin cilt hücrelerine verdiği zararı ortadan kaldırarak kırışıklıkların görünümünü azaltır, lekeleri ortadan kaldırır ve cildinizi UV ışınlarına karşı korur.

Kan basıncını düzenler

Potasyum, insan vücudundaki en önemli minerallerden biridir çünkü kan basıncını korumak ve vücut hücrelerinde etkili sıvı transferini kolaylaştırmak için gereklidir. Kan basıncı açısından, potasyum kan damarlarının ve arterlerin gevşemesine neden olur, böylece kardiyovasküler sistemdeki gerilimi azaltır. Bu, ateroskleroz gibi gelişen koroner kalp hastalıkları, kalp krizi ve inme riskini azaltabilecek durumların olasılığını azaltabilir.

Ülseri tedavi eder

Ayvalarda bulunan fenoliklerin gastrik ülserlerin giderilmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Ayva suyu da mide ülserinden muzdarip insanlar için yararlıdır. Ayrıca gastrointestinal yolu yatıştırdığı için peptik ülserlerin tedavisinde de fayda sağlar.

Alerjik reaksiyonlar

Ayva alerjik reaksiyonları kontrol etme yeteneği ile bilinir. Ciltte bir merhem veya jel olarak uygulandığında, atopik dermatit ve benzeri cilt sorunlarında fayda sağlayabilir. Yüksek C vitamini seviyeleri de iltihabı kontrol etmeye ve cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.

Dolaşım ve saç sağlığı

Ayvaların zengin mineral içeriği demir, bakır ve çinko içerir. Bu üç mineral, çeşitli başka eser elementlerle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kırmızı kan hücresi üretimi yüksek olduğunda, vücut çevresindeki dolaşım artar ve daha fazla oksijen taşınır. Cilde ve kafa derisine artan kan akışına neden olur. Bu da, saç folikül sağlığını ve büyümeyi artırır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. dilimlenmiş taze ayvanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 57 kalori; 0 4 gr. protein; 15 3 karbonhidrat; 0 kolesterol; 0 1 gr. yağ; 1.7 gr. lif: 17 mgr. fosfor; 11 mgr. kalsiyum; 0 7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 40 IU A vitamini; 0 02 mgr. B1 vitamini; 0 03 mgr. B2 vitamini; 0 2 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.