Türk Medeni Kanunu vasi olma süresini ayrıntılı bir şekilde düzenlemiştir. İşbu kanun maddesi uyarınca kural olarak vasi 2 yıl süre ile atanmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi talep halinde vasilik görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilmektedir. İki dönem toplamda dört yıl üst üste görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilmektedir. Görevin süresi; Türk Medeni Kanunu madde 456:Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Sürenin dolması; Türk Medeni Kanunu madde 480:Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer. Ayrıca, Türk Medeni Kanunu vasilik görevinde sürenin dolması hali düzenlenmiştir. Vasilik görevinin uzatılmaması halinde sürenin dolması ile sona ermektedir. Vasi, iki yıl süren görev süresi dolduğunda, Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tarafından tekrar sürenin uzatılmaması halinde vasilik görevi kendiliğinden sona ermektedir. Vasilik görevinin sona ermesi hali düzenli olarak uygulamada vasi için işlem yapılacak olması halinde fark edilmektedir.
Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tekrar vasinin görev süresinin uzatılmasına karar vermesi halinde, bu süre kararın verildiği tarihten itibaren değil vasinin görev süresinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. Resmen atanmış bir vasi bulunmayan ara dönemde, vasi tarafından yapılmış işlemler anlam kazandığı gibi kısıtlının bu sürede temsilcisiz kalmaması da sağlanmış olmaktadır.
Gizem Gonce
Avukat