FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Tahliye Taahhütnamesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Tahliye Taahhütnamesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tahliye Taahhütnamesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

584

Siz kıymetli okuyucularıma bu hafta kiras hukukunda en çok merak edilen tahliye taahhütnamesi ve geçerlilik koşulları konuları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Son dönemde artan kira bedelleri sebebiyle tahliye davaları yoğunlukla Sulh Hukuk Mahkemelerinde incelenmektedir. Kiracının kiralanan konut veya iş yerinde çıkartılması için tahliye taahhütnamesi uygulamada karşılaşılan en önemli bir problemin çözümüdür. Hem kiracı hem de kiraya veren açısından tahliye taahhütnamesinin hukuka uygun bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir. Hukuki zeminde ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında geçerli bir tahliye taahhütnamesinin hazırlanması uygulamada ki hukuki problemlerinde azalmasına sebep olmaktadır.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu genel hatlarıyla incelendiğinde kiracı lehine hükümlerin olduğu görülmektedir. Türk Borçlar Kanunu kiraya veren kişiye de belirli durumlarda kiracının tahliyesi imkânı tanımıştır. Kira sözleşmelerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi sürenin sonunda kendiliğinden sonra ermemesidir. Şöyle ki; bir kira sözleşmesi belirli bir süre için yapılmış ise o taşınmazın kira süresi sonunda geri verileceği anlamı taşımamaktadır. Türk Borçlar Kanunu kiracıyı koruyan bir yaklaşım sergileyerek kira sözleşmesi süresinin sonunda sözleşmeyi sonlandırma hakkını kiracıya vermiştir. Kiracı kira bedelini ödediği müddetçe kiralanan taşınmazı kullanmaya devam edebilir. Ancak kiraya verene bu hak tanınmamıştır. Türk Borçlar Kanunu kiraya verene tahliye taahhütnamesi hazırlama hakkı verilmiştir. Kiracı sürenin sonunda veya başka bir tarihte konutu veya işyerini terk edeceğini şartlarına uyarak bir tahliye taahhütnamesi ile beyan ederse kiraya veren o tarihte kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir. Kiracının tahliyesi için hukuken birçok seçenek söz konusudur. Yazılı tahliye taahhütnamesi de hukuken olan bu seçeneklerdendir. Tahliye taahhütnamesi kiracının belirli bir tarihte kiralanan taşınmazı teslim edeceğine ilişkin beyanıdır. Tahliye taahhütnamesi Yargıtay kararları ve ilgili kanunlar çerçevesinde ortaya çıkan sıkı şekil şartlarına bağlıdır. TBK m. 352 düzenlemesi kiracı tahliyesi yollarından tahliye taahhütnamesi hususu düzenlenmiştir.

Örnek olması açısından tahliye taahhütnamesinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır;

Tahliye Taahhütnamesi Taahhüt Eden (Kiracı) Adı Soyadı (TC ) : Mal Sahibi (Kiralayan) Adı Soyadı (TC) : Tahliye Edilecek Mecurun Adresi : Tahliye Tarihi :

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum, Tapuda; ……………………….. olarak kayıtlı bulunan taşınmaz ile ilgili olarak …………….. ile akdedilmiş kira sözleşmesinin süre sonu olan …………… tarihinde ve/veya söz konusu sözleşmenin herhangi bir nedenle süresinden evvel sona ermesi halinde, sona erme tarihinden itibaren en geç 10 (On) gün içerisinde herhangi bir ihtar ve ihbara gerek kalmaksızın, kayıtsız ve şartsız olarak 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 352/1 maddesi gereğince boş ve sağlam olarak yukarıda belirtilen tarihte taşınmazı tahliye ederek, taşınmazı mal sahibine teslim edeceğimi, adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim. İşbu taahhütname serbest irademle ………………. tarihinde imza altına alınmıştır.

Taahhüt Tarihi : Taahhüt Eden : İmzası : 


Avukat