FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Sevgililer Günü
Sevgililer Günü

Sevgililer Günü

1084

Toplumun ve özellikle sosyal medyanın insanlar üzerinde kurduğu baskı insanlara özel günlerde yapmaları gereken veya almaları gereken şeylerin olduğunu ısrarla hatırlatmakta. Özellikle son yıllarda beklentilerden dolayı hediye alma eylemi veya hediyenin değeri sevginin kanıtı ve göstergesi gibi görülüyor sosyal medyanın da etkisiyle çiftler hediyelerini ve dolayısıyla ilişkilerini başkalarıyla kıyaslama eğiliminde olabiliyor. Sevgililer Günü, Öğretmenler Günü, Anneler Günü gibi özel günleri maddi sürprizlerle kutlamaktansa farklı yerleri keşfetmek, ilginç bir etkinlik planlamak veya sevdiğiniz kişiye kendi emeğinizle hazırladığınız sürprizleri vermek karşınızdaki kişinin kendisini daha özel hissetmesine ve ilişkinizin güçlenmesine katkı sağlar.

Tüketim çılgınlığını besleyen alma ihtiyacını artık hayatımızın bir parçası olarak görüyoruz hatta zamanla bu durum mecburiyete bile dönüştü. İnsanların çoğu özel günlerde bir beklentide olduklarından veya sevdiklerinin bir beklentisi olduğunu düşündüklerinden hediye ve kutlama gibi zorunluluklar hissediyor. Sevgililer gününde sosyal medyadaki ‘mutluyum’ mesajları diğer insanların kendi hayatlarını sorgulamasına ve genellikle de mutsuzluklara sebep oluyor. Bunun nedeni sosyal medyadaki insanların gerçeği olduğu gibi yansıtmamalarıdır. Mükemmel görünen hayatların ardındaki görünmeyen  sorunların yalnızca kişinin kendi hayatında olduğu yanılgısı mutsuzluklara yol açıyor.

Özel günlerde medyada vurgulanan albenili afişler, indirimler ve ürünler kişiyi özel günlerde hediye alıp almama konusundaki kararsızlıktan çıkarıp ‘daha güzel, daha değerli, daha yeni ne almalıyım?, nereye gitmeliyiz?’ düşüncesine yönlendiriyor. Tüketime yönlendirme amacı özel günleri malesef maddi bir amaca bağlıyor. Gelir, yaşam tarzı farketmeksizin birçok kişi sürekli vurgulanan özel günlerde hediye alma veya kutlamayı gereklilik olarak ediyor. Bu durum bir zorunluluğa dönüştüğünden Sevgililer Günü gibi günleri kutlamak malesef yapaylaşıyor en önemlisi iyi bir kutlama ve pahalı hediyeler çiftler ve başkaları tarafından ‘mutluluk göstergesi’ olarak algılanıyor.


Uzman Klinik Psikolog